Рідна мова чиста, як роса.


Вона, як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот
       І там, де звучить рідна мова,
Живе український народ.
             
                                   Володимир Сосюра.

Мова — це душа народу. Українська мова красива і незвичайна. Нею написана величезна кількість найкращих літературних та поетичних творів. Мелодійна та неповторна українська мова ввібрала в себе гомін лісів, полів, рік і морів землі нашої. Слова нашої мови переткані вишневим цвітом, барвінком, калиною. В українській мові відбилася природа нашого рідного краю, історія нашого народу. Сьогодні нашій державній мові потрібні не тільки відповідні законодавчі акти, але й наша духовна міць, любов до знань, справедливість, інтелігентність, наша національна самосвідомість. Наша українська мова — це золота скарбниця душі народної, з якої ми виростаємо, якою живемо й завдяки якій маємо величне право й високу гордість іменуватися народом України.


На мовне свято 15 лютого до нашої бібліотеки завітав журналіст,краєзнавець, письменник, член національної  спілки журналістів України,  засновник, згодом й лауреат обласної журналістської премії  ім. К. Гришина, літературної премії ім. С. Руданського і просто чудова людина Пащенко Михайло Миколайович, на зустріч з ним були запрошені  учнів Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища.




 Свято «Рідна мова чиста як роса»  провела і організувала бібліотекар Лєбєдєва Віра Іванівна.



Родзинкою заходу став пісенний виступ учениць музичної школи №2 під керівництвом викладача Жевачевської Світлани  Анатоліївни.


Мовна вікторина створила атмосферу невимушеності та розважила присутніх.



В доробку письменника художні та краєзнавчі твори : детективна книга «Корупція» ( 1994), до якої увійшли три повісті: «В зоні ставки Вервольфу», «Таємниці жіночого монастиря», «Корупція», документальні повісті про антифашистське підпілля у Жмеринці в часи Другої світової війни «В редакцію не повернувся…» ( 2004), серія книг з історії споживчої кооперації Вінниччини — у співавторстві з В. Іжевським: «Ринки Вінниці: минуле та сьогодення»( 2006), «Вінниця ринкова» (2011).




Михайло Миколайович також презентував присутнім свою нову книгу «Легенди Вінниччини»,яка ,нажаль, за браком коштів поки що не надрукована.


Зворушлива та патріотична «Молитва» нашого гостя, яку прочитала Віра Іванівна, не лишила байдужим нікого з присутніх,зачепила за живе.


В рамках програми свята відбулась презентація виставки «Без мови нація німа».


На згадку про зустріч Михайло Миколайович подарував бібліотеці свої твори.












Коментарі