Романтична душа Вінницького краю Валентина Сторожук

 
Поезія - не щокаста, 
за барки не вміє брати. 
Поети - найвища каста,
і щирих не так багато.

І страдники є, і ланці,
самітники й шарлатани.
Але все одно - посланці
з якихось планет незнаних.

В.Сторожук



28 березня святкує свій ювілей поетеса, прозаїк, фольклорист Валентина Сторожук. На Вінниччині є чимало талановитих поетів. Валентина Сторожук належить до тих творців художнього слова, яких хочеться читати і перечитувати. Все, що вона пише - справжнє, вистраждане, йому віриш.

Народилась Валентина Петрівна Сторожук 28 березня 1966 року у селі Білашки Погребищенського р-ну. Творчий дебют поетеси теж припадає не березень - у 1980 році на сторінках районної газети "Колос" було надруковано її вірш "Яблуні цвітуть". Здобувши освіту у Вінницькому технікумі громадського харчування та у Вінницькому державному педагогічному інституті ім. М. Островського В. Сторожук поринула у творче життя міста над Бугом. Її мудрим творчим наставником був Анатолій Бортняк.


Перша збірка поетеси "Без тижня рік" побачила світ у 1990 році. Згодом з-під пера авторки вийшли ще 7 збірок поезій ("Пам'ять шипшини", "Дивина", "Сонцепоклонник", "Третя Пречиста", "Зелена Неділя", "Голос трави", "Я - зичниця"), 2 прозові книги ("Чорна черешня" і "Переклад з ластовиної") та 3 книги для дітей ("Сосонка", "Рукавичка", "Рятівник").

Валентина Петрівна - лауреат літературних премій ім. М. Трублаїні, М.Коцюбинського, Є. Гуцала, М. Вовчка, М.Стельмаха, А. Бортняка, "Благовіст", В. Забаштанського. Та найкращою відзнакою для поетеси є любов читачів, які з нетерпінням чекають на майбутні зустрічі з нею.

Її творчість вчителі-новатори вивчають на уроках української літератури, а вірші поклали на музику композитори     С. Городинський, В. Папаїка, Д. Шевчук та інші.


"Тамувати людський біль, підставляти слабким і зневіреним своє надійне плече, бути для дорогих людей пучком ніжних конвалій і стебельцем пахучої медунки - таке поетичне кредо Валентини Сторожук" пише у своїй статті "Високе літо березневої душі" Ніна Гнатюк.

Тож вітаємо Валентину Петрівну з ювілеєм та бажаємо і далі підкорювати нові вершини неповторною красою художнього слова.



Коментарі