Книги на французькій і про французьке

 


…до останку вірний друзям, безкінечно відданий своїм почуттям, нестримно веселий і нещасний ледве не до отупіння, чудовий поет, компанійська людина…

Юлія Хартвіг

Гійом Аполлінер по праву вважається однією із ключових постатей західноєвропейського поетичного авангарду. Ця людина загинула на самому порозі власної всесвітньої слави. Але за коротке життя встигла прожити тисячу життів, відвідати різні віки і тисячоліття, стати пророком нового поетичного століття.

Справжнє ім'я поета — Вільгельм Аполлінарій Костровицький. Цікаво, що народився він у Римі 26 серпня 1880 року, його рідними мовами були польська та італійська, а французьку він опанував у монастирських школах на півдні Франції.

Аполлінер увійшов у літературний простір як справжній новатор. Він повністю відмовився від розділових знаків, вважав, що «справжня пунктуація – ритм і паузи вірша».

Поет розробив жанрову форму поезії – каліграми (вірші, записані у формі малюнка).

Аполлінер став теоретиком сюрреалізму. Цей термін належить саме йому і означає «надреалізм». Гійом закликав поетів бути Ікарами, провідниками суспільства. Поет, вважав він, мусить боротися зі старими поетичними штампами, творити несподіване, експериментувати.

Ґійом Аполлінер сміливо прокладав шлях тогочасній поезії в XX століття. Він зробив можливим художнє освоєння нових «непоетичних» галузей життя людини і суспільства. Саме він увів у сферу лірики «прозу життя» і дав могутній поштовх розвитку ліричного епосу в новому столітті.



Коментарі