Палац з 20-доларової купюри

Щороку 1 липня українські архітектори та поціновувачі архітектурних шедеврів країни відзначають своє професійне свято – День архітектури України. Свято засновано у відповідності до Указу Президента в 1995 році. День архітектури України святкується на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури. Святкування включають заходи, присвячені історії національної архітектури, її розвитку та гармонізації.

До наших часів зберіглося безліч красивих старовинних будівель, які можна побачити в більшості міст країни. Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури. Архітектурна спадщина Східного Поділля, до якого відноситься Вінницька область, є також досить багатою та різноманітною.

Сьогодні ми хочемо розповісти вам про наш, український, «Палац з двадцятидоларової купюри».

Понад 15 років у селі Чорномин Піщанського району намагаються врятувати пам’ятку архітектури – старовинний палац графів Чарномських. Він дуже схожий на Білий дім у Вашингтоні – резиденцію президента США, яка являє собою маєток в неокласичному стилі. Білий дім зображений на зворотній стороні банкноти номіналом 20 доларів США. Через це ще однією назвою Чорноминського палацу є «Палац з двадцятидоларової банкноти». Ця пам'ятка архітектури включена до Державного реєстру національного культурного надбання.

Франческо Боффо
Красень-палац був зведений у стилі пізнього класицизму в 1810-1820 роках Миколаєм Чарномським, колишнім розпорядником маєтків Софії Потоцької. 

Будівельними роботами керував видатний архітектор Франческо Боффо, серед творінь якого – палац графа Воронцова в Одесі. 

У 1890-х роках до палацу було прибудовано нову частину, що значно змінило архітектурну композицію. Нова частина палацу побудована в стилі неоренесансу. 

Особливістю, що вирізняє палац у Чорномині є колонада. Одна – оточує напівкруглий ризаліт, а інша – підіймає плоский купол. Ось саме ця подібність і наводить на думку про порівняння з фасадом Білого Дому у Вашингтоні, спорудженого у 1792-1795 роках за проектом Ямеса Хобана.

                                                      Білий Дім                               Палац графів Чарномських (поч. ХХ ст.)     
 
Звичайно, відмінності є. З найбільш очевидних - це різна кількість колон та різна форма і кількість вікон, а також, нажаль, сучасний стан будівлі. У чорноминського палацу також немає балюстради вздовж даху.

Колись центральну частину споруди цього палацу займала велика бальна зала сірого кольору, у ній був білий мармуровий камін. Об’єм зали перебитий колонадою з двох спарених колон коринфського ордеру. В склепінні напівротондного виступу знаходились живописні розписи, що в даний час заштукатурені. На плафоні збереглася тонкої роботи розетка, оточена вінком з дубового листя. 


Бібліотека була повністю заставлена шафами - кілька тисяч томів переважно на французькій мові. Як і у всіх інших кімнатах, в бібліотеці був різнокольоровий паркет з різних порід дерева. В період окупації паркет демонтовано та вивезено до Німеччини.


Автор нарису «Чорномин – палац з 20- доларової банкноти», дослідник історії унікального палацу, польський професор Тадеуш-Стефан Ярошевський, писав про палац: «Це був дійсно невимовно гарний палац, живе втілення гармонії і краси, наповнений дорогими картинами, розкішними меблями і м’якими килимами, колонами і ліпленням, кришталем і порцеляною, кроками господарів і їхніх гостей, музикою оркестру, іржанням коней і шумом коліс екіпажів біля під’їзду...»

Нажаль, сьогодні розкішна будівля красива тільки здаля. Від колись «невимовно гарного палацу» до тепер збереглася одна оболонка, нагадуючи, що в світі існує гармонія і краса, без якої неможливо жити, але яку ми не вміємо берегти.




Коментарі