Про що розповідають банкноти світу

                    Про що розповідають банкноти світу

Гроші існували не завжди, але з’явились дуже давно з розвитком господарства і ускладненнями під час товарного обміну.

У різних культурах і країнах, в різні епохи в якості грошового еквівалента використовували зерно, горіхи, рослинні олії, цукор, сіль, цукати, алкоголь, чай, сушене м'ясо, какао-боби.



Паперові банкноти «народилися» в Китаї, ще до нової ери. Вони використовувалися тільки в похоронній церемонії: біля могили покійного гроші спалювали на розведеному багатті, вважаючи, що так вони потрапляють до небіжчика в загробний світ і полегшують там йому життя.


                                          Найстаріша банкнота 1380 року випуску, Китай

 У побуті паперові гроші поширилися набагато пізніше і дістали назву купюра або банкнота, але ці два терміни  мають одне значення – паперова грошова одиниця.

Банкно́та (від англ. bank-note — «банківський білет»), банківський білет — грошовий знак, виготовлений з паперу або пластику, зазвичай прямокутної форми. Банкноти випускаються центральними банками держав і обов'язкові до прийому на всій їх території нарівні з монетам.

У різних країнах гроші бувають дуже, дуже різними. Об'єднує їх одне – люди користуються ними для купівлі та продажу товарів і послуг. По суті, це і є коротке, але ємне визначення самої сутності грошей.



Кожна держава намагається створити гроші, які відображають своєрідність країни- особливості її природи, культури і господарства. 

5 доларів Фіджі


Зелена купюра з Фіджі потрапила в обіг у 2013 році. На банкноту помістили все, що можна побачити на Фіджі: птах кулавай, ігуана та пальма.

 

Бермудська банкнота номіналом 2 долари


Синій птах, який живе у парках на Бермудських островах, помістився на купюрі номіналом у 2 долари. А на зворотному боці – Нептун та Королівська військово-морська верф.

На грошових знаках зображують видатних людей та історичні події, знамениті природні об'єкти і характерних представників рослинного і тваринного світу, цікаві архітектурні споруди, сюжети традиційного побуту, що дозволяє повніше вивчити не тільки географію, але й історію держав світу.

10 канадських доларів.


З одного боку на банкноті зображена підприємниця Віола Десмонд, відома своєю боротьбою з расовою дискримінацією, на іншій стороні — Музей прав людини в Вінніпезі. Купюра в 10 канадських доларів була пущена в оборот 19 листопада 2018 р.

5 новозеландських доларів.
                      
З 1999 року для виготовлення банкнот валюти Нової Зеландії використовується спеціальний тонкий пластик. 5-доларова купюра — найкрасивіша купюра Нової Зеландії і одна з найкрасивіших купюр у світі. Головна  фігура — новозеландець сер Едмунд Хілларі. Він був першим альпіністом, що підкорив найвищу гору в світі — Еверест. На зворотній стороні банкноти зображений жовтоокий пінгвін — один з найбільш рідкісних пінгвінів в світі.
Таким чином, можна сказати , що гроші «говорять», вони «розповідають» - і роблять це з допомогою виразної мови символів і образів.

Цікаві факти 

У середньому паперова банкнота живе 3-5 років, поки не прийде в непридатність.

У середньому паперові гроші, точніше, окремо взяті купюри, встигають пройти через руки 30-50 тисяч людей до того, як остаточно зіпсуються.
Згідно з американським законодавством, на грошах можна зображати портрети тільки вже покійних людей.
Банкнота номіналом у 100 доларів США є найпоширенішою у світі.
Що менший номінал банкноти, то швидше вона зношується, оскільки її активніше використовують.
Банкнота з найбільшим в історії номіналом була випущена в Зімбабве в період гіперінфляції. Одна купюра мала номінал у 100 трильйонів зімбабвійських доларів.

Паперові грошові знаки певною мірою ще є показником культури, технічного та економічного розвитку, добробуту народу, його громадського і політичного устрою, документальне свідчення багатьох історичних подій держави. Вони передають характер епохи, розповідають про культуру, особливості побуту народу, його традиції, ідеологічні доктрини та пріоритети в кожен історичний момент.








Коментарі