100 років С.Параджанову. Спогади до ювілею


6 грудня 2024 Сергію Параджанову, визначному вірменському і українському кінорежисеру, народному артисту УРСР і ВРСР (з 1990 р.), лауреату Державної премії України ім. Т. Шевченка (1991 р., посмертно) виповнилося б 100 років. І вже більше 30 років його немає з нами. Але про Параджанова говорять і досі, створюють фільми про його життя і творчість, пишуть книги і дослідження, на його фільмах навчаються молоді кінематографісти.
"Я — вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в'язниці за український націоналізм", — казав про себе режисер, композитор та художник Сергій Параджанов.

Він став знаменитим після виходу в другій половині 60-х  років 21 століття фільму "Тіні забутих предків". Картина отримала 28 міжнародних нагород. 24 Гран-прі міжнародних фестивалів, а за кількістю призів увійшла до Книги рекордів Гіннесса.

В 1973 році по сфабрикованому обвинуваченню радянської влади Параджанова запроторили у в’язницю, але на його захист виступила міжнародна спільнота і домоглась його звільнення.

Він багато років прожив в Україні та називав її своєю другою батьківщиною.

Своє останнє інтерв'ю в 1988 році Сергій Параджанов давав українською мовою. Після розповіді про київську прем'єру фільму "Ашик-Керіб" він сказав: 

"Хай живе Україна! Хай живе український націоналізм у тому сенсі, у якому його розумію я: не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!"

Коментарі