Мир хай буде всім сьогодні, Бо це свята Великодні

«Споконвіку було Слово, а Слово Бога було, і Бог був Слово. Воно через нього постало, і ніщо не постало без Нього. І життя було в нім, життя було Світлом людей» 

Ці слова з Євангеліє  Великодньої ночі лунають у православних храмах древньоєврейською, грецькою, латиною, церковнослов’янською, українською та іншими мовами в усіх усюдах великого світу. 
Великдень - свято свят, найголовніше, найважливіше православне свято установлене на згадку Воскресіння Ісуса Христа, яке відбувається на третій день після його смерті і в перший день на єврейській пасхальній суботі.  Свято Великодня символізує відродження усього живого, оновлення і пробудження природи, духовне очищення людини. З цим святом пов’язано багато народних звичаїв, обрядів, що повертають нас до своїх витоків. 


Щоб не загубити тієї ниточки, яка зв’язує нас із минулими поколіннями, в бібліотеці-філії №8 провели день інформації «Мир хай буде всім сьогодні, бо це свята Великодні»Для своїх користувачів бібліотечні працівники підготували презентацію книжкової виставки «Христос Воскрес! Великий день надії і чудес», на якій були представлені книги про народні українські традиції та звичаї, про історію виникнення Великодня, про українську писанку.



Прикрашали виставку великодні рушники, барвисті писанки та багато інших великодніх атрибутів. 



Для молодших читачів працівники бібліотеки провели інформаційну годину «Цікаві факти про Великдень», де розповіли про Великодні прикмети, про те, як святкують в різних країнах світу і запропонували розмалювати велику писанку. 



Писанка – один з елементів обрядової традиції Великодня. З нагоди цього великого свята в бібліотеці відбувся майстер-клас для дорослих та дітей з писанкарства, який провела Зоя Красуляк, поетеса, членкиня Національної спілки письменників України, майстриня, що вже понад двадцять років пише писанки. 



Присутні дізнались про історію писанки в Україні, значенням кольорів і символів на ній. Кожен з учасників майстер-класу мав змогу приєднатись до цього сакрального дійства - написати свою писанку і тим самим отримати позитивні емоції та особисто долучитись до збереження християнських звичаїв та традицій.

 

Коментарі