Свято конвалії під звуки «Марсельєзи».


    В циклі переглядів «Книги на французькій і про французьке», сьогодні поговоримо «про французьке», а саме про святкування 1-го травня у Франції.

   Першотравень у Франції - це і романтика, і права трудящих, ось і виходить романтичне свято конвалій під звуки «Марсельєзи».
Перше травня є державним святом у Франції, офіційно відомим як La fête des Travail (Національний День праці), але також і під назвою La fête des muguets (День конвалій).
   


Після історичних подій 1886 року в Чикаго і 1889 року в Парижі, в 1890 році соціалістичний рух прийняло Червоний Трикутник, як символ їх цілі: 8 годин роботи, 8 годин сну, 8 годин відпочинку.
Цей символ був пізніше замінений на шипшину, а потім в 1907 році на гілочку конвалії.
По-різному може називатися цей день - і день боротьби за права, і святом Весни і Праці.
Але в П'ятій республіці більше люблять називати цей день календаря святом конвалії.


До речі, в календарі дата - червона.
Уже багато десятиліть 1 травня тут - офіційне державне свято, вихідний.
І найкращим подарунком вважається ніжна гілочка білих лісових квітів.

Пропоную вашій увозі невеличке оповідання  юної українки про традиціїю святкування Дня конвалій .



                                         Французьке Свято конвалій

- Мамо, що це? - таким було моє перше питання, коли ми з мамою вийшли з будинку на вулицю першого травня. На вулиці через кожні 30-50 метрів стояли столики, за якими продавці жваво розпродували маленькі і великі букетики конвалій. Такого раніше мені бачити не приходилося.
- Доню, сьогодні ж перше травня, в Парижі Свято конвалій, - відповіла мама.
- Що? - перепитала я, - Свято конвалій? Хіба сьогодні не Всесвітнє свято робітників?..
- Так, Свято робітників також, але так як конвалія улюблена квітка парижан, то першого травня, коли робітники на знак солідарності з іншими трудівниками світу з'являються з червоними гвоздиками в петлиці, парижани ходять, прикрашені білими конваліями. Тому в Парижі навіть перше травня називається Днем конвалій.
- А чому саме прикрашені конваліями, - перепитала я, - яким символом для французів може виступати ця маленька тростиночка з білими дзвіночками-краплинками? Ти щось про це знаєш?
- Так, звичайно знаю, - посміхнулася мама. На початку, моє захоплення від видовища мільйонів букетів квітів на вулицях Парижа в першотравневий день було таким же самим, як і в тебе. Тому я детально з'ясувала, що і до чого. Признаюся, була в захопленні від даного французького звичаю. Адже конвалія для них - немов емблема «освідчення сердець». Свято конвалій у Франції вельми цікаве своїм корінням.
    За давніми французькими легендами, тендітні квіточки конвалії - це сльози дівчини, яка чекає нареченого з далекого походу. Тому в цей день молоді люди обмінюються букетами конвалії, доречі, - зауважила мама, - в давнину вважалося, що з цього моменту вони заручені. Відмовитися від букету означає відмовитися від дружби, кинути конвалію під ноги - виразити зневагу. Саме першотравневого дня конваліями прикрашають житло і одяг.


- Як цікаво, а звідкіля в Парижі скільки конвалій? Це ж море квітів? - не переставала дивуватися я.
- Цього дня, - відповіла мама, - попит на конвалії такий великий, що її привозять з провінції цілими вагонами, не враховуючи тих мільйонів квітів, які штучно вирощуються в теплицях на околицях Парижа. Адже на того, хто не має в цей день у руках, на грудях чи в петлиці конвалії, всі дивляться з якимось подивом... - Ми порівнялися з одним із столиків з конваліями, які зачаровували не тільки своїм ніжним невинним виглядом, але і п'янким запахом. Таким п'янким, наче сама весна.
- Мамо, давай купимо маленький букетик, вони ж так гарно пахнуть, - попросила я.
- Давай, - погодилася мама, - мені також подобаються конвалії...

                                                         Наталія Боднарчук, 15 років - Париж, Франція .





  


Коментарі