Дівочі посиденьки.


Ліплення з солоного тіста - захоплююче заняття, яке здатне доставити масу задоволення. Солоне тісто - чудовий піддатливий матеріал, з якого можна виготовити багато цікавих виробів, в тому числі цілі картини, що випромінюють тепло рук майстра і затишок. Щоб створити справжній подарунок доведеться добряче постаратися, але освоїти техніку під силу абсолютно кожному, тим більше що це не вимагає наявності будь-яких унікальних здібностей і дорогих матеріалів. На занятті гуртка "Чудо-ручки, чудо-штучки" сьогодні трудились усі - і гуртківці, і бібліотекарі, і всі, хто потрапив цього дня на майстер-клас.
Трішки історії... Вироби із солоного тіста є одним із стародавніх видів декоративно-прикладного мистецтва. Про виготовлення тіста з борошна, солі й води для виконання фігурок згадано в народних оповідях. Ще стародавні єгиптяни, греки й римляни використовували фігурки з солоного тіста для поклоніння перед богами.

У Німеччині та Скандинавії було прийнято виготовляти пасхальні та різдвяні сувеніри з солоного тіста. Різні медальйони, вінки, кільця і підкови вивішували у отворі вікон або кріпили до дверей. Вважали, що ці прикраси приносять господарям будинку успіх і благополуччя. У країнах Східної Європи були популярними великі картини з тіста. 

У слов’янських народів такі картини не розфарбовували, вони мали звичайний для випічки колір, що вважали дуже привабливим. У Греції та Іспанії під час свята на честь Богоматері на вівтар клали прекрасні хлібні вінки, прикрашені пишними орнаментами. Навіть у далекому Еквадорі майстри художніх промислів створювали вироби, розфарбовані яскравими фарбами. У індійців такі фігурки з тіста раніше мали символічний або містичний сенс. У Китаї в ХVII столітті робили маріонеток із тіста.

Під час першої і другої світових воєн і після них мистецтво виготовлення солоного тіста було забуте, оскільки не вистачало матеріалу. У наш час цю стародавню традицію почали відроджувати. Одна з причин — це те, що зараз цінують екологічно чисті вироби, зроблені своїми руками. Солоне тісто останніми роками стало дуже популярним матеріалом для ліплення. Робота з ним приносить задоволення і радість. Раніше вважали, що будь-який виріб із солоного тіста в будинку — це символ багатства і благополуччя в сім’ї. І хліб із сіллю будуть завжди на столі.

Море позитиву! Трішки часу, бажання та терпіння і все готово. Під час заняття кожен учасник мав можливістьу повній мірі проявити свої здібності та фантазію. Такі сувеніри стануть прекрасним подарунком до будь-якого свята. Творіть із задоволенням!







Коментарі