Подорож до замку-музею міста Радомишль

Ландшафтний парк. 

Захоплююча подорож з колегами - ось те, що дійсно з'єднує колектив. "Замок-музей Радомисль» для нас став справжнім відкриттям. Неможливо залишитися байдужим до величної будівлі замку, до інтер'єру його залів і краси ландшафтного парку. Кожен камінь тут просочений духом історії. «Замок-музей Радомисль» – це архітектурна та історико-культурна перлина поліського краю. У 1612 році на цьому місці було збудовано «папірню» – укріплену фабрику з виробництва паперу для друкарні Києво-Печерської Лаври. 

Величний архітектурний ансамбль, розташований між двома водоспадами, з одного боку омивається водами річки Мики, з іншого – величезним чистим озером. Навколо, як і тисячу років тому – хвойні ліси, що насичують повітря лікувальними ефірними оліями.

В парку «Замку Радомисль» знаходиться також єдиний у світі пам'ятник на течії ріки. Ця єдина сучасна скульптурна композиція на території парку важить понад 4 тонни і споруджена на честь Єлисея Плетенецького – архімандрита Києво-Печерської Лаври та засновника радомишльської папірні. Скульптура виконана за замовленням і ідеєю Ольги Богомолець українським скульптором Владом Волосенко і зображує монаха, що, схиливши голову, пливе у човні; перед ним лежить розкрита книга, а в руці він тримає свічу, що горить вдень і вночі.

Ландшафтний парк знаходиться між двома природними водоспадами, які насичують повітря оздоровлюючими аероіонами, а хвойні ліси навколо – ефірними оліями. Тому повітря тут має лікувальні властивості. На невеличкому просторі – дерева та скелі, річки та водоспади, протоки та озера. Територія з усіх сторін оточена водою.

Ландшафтний парк знаходиться між двома природними водоспадами, які насичують повітря оздоровлюючими аероіонами, а хвойні ліси навколо – ефірними оліями. Тому повітря тут має лікувальні властивості. На невеличкому просторі – дерева та скелі, річки та водоспади, протоки та озера. Територія з усіх сторін оточена водою. Наша екскурсія розпочалась з невеличкої зали, де знаходяться фотографії споруди до реставрації, тут зможете оцінити ту неймовірно складну роботу, яка була зроблена командою замку за 5 років. 

Відроджуючи славні традиції «папірні» Києво-Печерської Лаври, у «Замку Радомисль» налагоджено процес ручного виготовлення паперу. Він аналогічний тому, на якому 400 років тому православні монахи друкували свої перші книги. Фабрика з виробництва паперу має все обладнання, яке використовувалося у XVII столітті, а також друкарський верстат для нанесення тексту на готові аркуші. Тут можна замовити старовинний папір для виготовлення подарункових книжок та документів. Або навіть відчути себе давнім майстром з виготовлення радомишльського паперу, повернутися в часи, коли кожен аркуш, виготовлений вручну, мав надзвичайну цінність і слугував ідеям просвітництва та духовності. 

Пам'ятник Елисею Плетенецькому.

Ріка символізує плинність часу, човен – наше життя, книга – знання, за якими ми приходимо у цей світ, свічка – служіння людям… 










Наша екскурсія розпочалась з невеличкої зали, де знаходяться фотографії споруди до реставрації, тут зможете оцінити ту неймовірно складну роботу, яка була зроблена командою замку за 5 років. 

У другій залі знаходяться домашні іконостаси, писані на полотні та колекція українських плетених амфор.

У третій – галерея домашніх ікон з різних регіонів України, які мають свої особливості та відмінності залежно від місцевості, де вони писалися. В четвертій залі зібрані образи Пресвятої Богородиці, привезені з усіх куточків країни. В п'ятій - унікальні ікони, писані темперою – особливою фарбою. 


Сьогодні – це багатофункціональний історико-культурний комплекс. В ньому розташований єдиний у світі Музей української домашньої ікони з експозицією «Душа України», концертна зала для камерної музики, приміщення для урочистих подій, виставок, святкувань, а також трапезна для бенкетів та гостьові кімнати для відпочинку. 

















Перлиною замку є Концертна зала для камерної музики, в ній проводяться концерти без використання жодних підсилюючих пристроїв, і музика, яка лине на людей, вражає своєю повнотою, силою та щирістю. 








Коментарі

  1. Привіт!
    Дякую за таку захоплюючу розповідь! Сподіваюся, ти не заперечуєш, що я додав посилання на неї та використав одну зі світлин у своєму огляді: https://mandrivnik.wordpress.com/2017/03/16/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-60-%d0%bc%d1%96%d1%81%d1%86%d1%8c-%d0%b4%d0%b5-%d0%b1-%d1%85%d0%be%d1%82%d1%96%d0%bb%d0%be%d1%81/).
    Бажаю нових неймовірних мандрівок!
    Віктор Полянко

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар