Колодія величаємо, весну-красну зустрічаємо…


11 березня розпочинається Масляний тиждень, або так звана широка Масляна. Це свято на межі зими та весни було одним з найпопулярніших у слов’янській культурі. Колодій, Масниця, Масляна, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Загальниця, – такі, зокрема, назви мало тижневе свято в пору весняного пробудження природи, коли починався новий цикл залицянь і пошуків пари з метою продовження роду.
Основною стравою на Масляну в багатьох регіонах є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Деякі дослідники вважають, що випікання млинців бере початок від жертовного хліба стародавніх язичників, де коло вважалося знаком Сонця. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків – гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з так званим припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, варення тощо.

13 березня в центральному парку близько сотні вінниччан зібрались, щоб відзначити Масляну. На площі перед Літнім театром відбувся святковий марафон з конкурсами, гуляннями та смаколиками. Водночас у парку працювали ярмарки з виробами з тканини, соломи, кераміки та лози. Бібліотекарі Вінницької міської централізованої бібліотечної системи пропонували містянам солодощі та випічку, кошти від продажу яких підуть на допомогу бійцям на передову. 

Ми частували усіх бажаючих незвичайними пиріжечками з побажаннями "Здоба без підроби". На учасників та гостей свята очікував святковий стовп з подарунками. А традиційним завершенням гулянь є спалення величезного опудала Масляної, яке символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя. Вінницьке свято завершиться надвечір спаленням опудала, що символізує прощання з зимовою порою і закликаннявесни. Щиро вітаємо усіх з Масляною!










Коментарі