Великоднє бібліо-меню запрошує!



На порозі – Пасха. Свято ясне, мов ризи священників, барвисте, мов вишиті рушники, яскраве, мов писанки, тепле, мов паски і радісне, мов очі людей. Великдень — родинне свято, на нього збиралася вся родина. За традицією, розпочинаючи урочистий сніданок, господар обрізав зі свяченої паски скибочки з трьох боків, приказуючи:
— Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий! Ці окрайці тримали до закінчення свят і потім віддавали худобі. Після святкового сніданку діти носили старшим родичам гостинці і отримували за це ласощі та писанки, якими потім гралися.

До свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки. Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці — зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя — дубове або вишневе. Малюють півників, пташок, рибок, метеликів, бджілок.

Наша бібліотека також з нетерпінням чекає Великодня і підготувалась до свята заздалегідь. "Великоднє бібліо-меню" - таку красномовну назву має виставка-інсталяція, підготовлена бібліотекарями. Вона розповість про звичаї цього свята та Великодні страви, які традиційно гутують на Пасху.

Великдень свідчить про перемогу світла над темрявою, правди над кривдою. Це свято нагадує нам про те, що кожна людина народжується для добрих справ. Ми запрошуємо усіх на Великоднє бібліо-меню! І нехай у кожній домівці завжди буде тепло і затишно. Гарного Вам настрою, сонячних свят та смачної Великодньої Паски!



У багатьох народів яйце здавна є символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, їжею, подарунком тощо. Фарбоване, розмальоване яйце вважається оберегом. Залежно від місцевої традиції, техніки оздоблення розмальовані яйця мають такі назви: писанки, крашанки, мальованки, дряпанки, крапанки, галунки. 

І сьогодні гарна писанка може бути найкращим подарунком для дітей і дорослих під час весняних свят, сувеніром для рідних та гостей. 


Коментарі