"Мужність випадковою не буває"


29 січня – День пам’яті героїв Крут. Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, яку небезпідставно порівнюють зі всесвітньо відомим боєм під Фермопілами, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії. 

До цієї дати бібліотекарями було організовано та проведено для учнів 9-Г класу школи-гімназії №30 ім. Тараса Шевченка літературний реквієм «Мужність випадковою не буває». Захід проводився з метою ознайомлення молоді з однією із трагічних сторінок історії України, виховання почуття поваги до тих, хто заради незалежності України віддав своє життя. 

Молоді було запропоновано переглянули фільм-реконструкцію «Крути. Молода кров», присвячену воїнам Крут. Лейтмотивом заходу було проведення паралелі між подвигом героїв Крут та героями АТО. Під час заходу говорилося про необхідність згуртованості народу України та підкреслювалося, що саме це дозволить сьогодні перемогти агрессора. 

Сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись, у далекому 1918-му, перебуває в перших рядах боротьби, і не випадково, що боротьба ця проходить саме на Сході України. Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди має залишитись світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь.
На Аскольдовій могилі
Поховали їх -
тридцять мучнів українців,
Славних, молодих...




Коментарі