Недалечко Великоднє яєчко.


Незабаром настане одне з найбільших християнських свят - Великдень. За українською традицією навесні перед Великоднем розписують писанки . Цей звичай іде своїм корінням ще від прадавніх язичницьких часів, коли наші далекі предки святкували прихід весни та розквіт життя, природи. А одним з головних втілень в життя, його образом у їхньому уявленні було яйце. Фарбоване або оздоблене візерунками яйце набуло символічного релігійно-обрядового значення ще задовго до християнства. 

У багатьох народів збереглися перекази, в яких яйце виступає джерелом життя, світла і тепла, навіть зародком усього Всесвіту. Існують також численні варіанти легенд, які пояснюють побутування писанок під час Великодніх свят, та виникнення традицій писанкарства. До цієї традиції і писанкового таїнства долучились і ми – члени гуртка «Чудо ручки, чудо штучки» бібліотеки-філії №8. А допомогти нам в цьому люб’язно погодились викладачі Вінницької міської школи мистецтв, до якої ми завітали на майстер-клас «Пасхальний сюрприз».

Гуртківці не лише розмальовували писанки, а й слухали розповідь викладача декоративно-прикладного мистецтва Панас Оксани Григорівни про давній звичай розписувати писанки перед Великоднем, значення писанки для української родини, традиційні і не традиційні способи оздоблення яєць, ознайомились зі зразками українських писанок різних регіонів. 

Передсвяткова атмосфера, що панувала в школі мистецтв, надихали гуртківців на творчість. А відвідувачів та читачів бібліотеки з писанкарством, його традиціями та писанками гуртківців познайомить писанковий вернісаж «Пізнаймо писанки секрет». Українська писанка в світі є символом нашого народу. Оригінальний орнамент писанок, не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння



Передсвяткова атмосфера, що панувала в школі мистецтв, надихали гуртківців на творчість.


А ось і результати творчості.

А відвідувачів та читачів бібліотеки з писанкарством, його традиціями та писанками гуртківців познайомить писанковий вернісаж «Пізнаймо писанки секрет».


Коментарі