Чорнобиля гіркий полин


В історії нашого народу є чимало трагічних і чорних сторінок.Слово «Чорнобиль», яке до катастрофи було назвою невеличкого українського села на Поліссі — зі свіжим повітрям і фруктовими садами — досі асоціюється в нашій свідомості з чорним кольором, що тягнеться трагічним шлейфом з минулого сторіччя до сьогодення. А сучасне (на той час) місто Прип'ять — з дитячими садками, школами, бібліотеками, магазинами, лікарнями — перетворилось і залишається містом-привидом, яке знаходиться в епіцентрі 30-кілометрової «зони відчуження».

Радіоактивний викид внаслідок аварії на ЧАЕС порівнюють з трьома сотнями Хіросім. У ліквідації наслідків аварії брали участь 600 тисяч осіб — представники 76 національностей. Серед них був і полковник Кононов Олександр Петрович ліквідатор першої категорії, з 22.08. по 12.09.1986 року він виконував обов'язки помічника керівника польотів у складі оперативної авіації. З нагоди річниці Чорнобильської трагедії він завітав до нашої бібліотеки, щоб розповісти про ті події свідком та учасником яких він був в 1986 році.

Послухати розповідь ліквідатора прийшли студенти ДПТ НЗ «ВМВПУ» (Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища) відділення ІТ-технологій. Затамувавши подих студенти слухали очевидця тих трагічних подій, розповідь про які підкріплювалась слайдами презентації, яку полковник Кононов О. П. підготував до цієї зустрічі.

Присутні з зацікавленням ознайомились з книжковою виставкою «Чорна трагедія на кольоровій землі» на тему дня з фондів бібліотеки. В декількох книгах, які були представлені на виставці містилися статті про нашого гостя, полковника ліквідатора першої категорії Кононова Олександра Петровича.

Зустріч пройшла в теплій та дружній атмосфері, на згадку про яку ліквідатор подарував бібліотеці-філії №8 та бібліотеці училища книги, які надала обласна громадська організація "Союз Чорнобиль України" членом правління якої є полковник Кононов О. П. Цей захід був спрямований на виховання патріотичних почуттів у підростаючого покоління, яке має знати та пам’ятати про долі сотень тисяч відомих та безіменних приборкувачів оскаженілого «мирного атому» та його жертв.






Коментарі