Святкує казка ювілей


7 червня-Міжнародний день казок. Цей день нагадує нам всім про те,що в сучасному світі казка живе поруч з нами. Вона не втратила свого значення. Тому сьогодні наша бібліотека в форматі «Мистецькі вихідні on-line» презентує своїм наймолодшим читачам віртуальну книжкову полицю казок-ювілярів.
Казка-це те,що у кожного дорослого асоціюється з дитинством. Відразу пригадується зимовий вечір,тепла ковдра і лагідний бабусин голос. І перед очима розгортаються дивовижні картини казкових країн,де живуть чаклуни і феї,могутні велетні і чудернацькі звірі. Діти всіх країн і народів слухали казки,коли були маленькими, поринаючи у світ пригод і фантазії.
Пропонуємо вам погортати сторінки давно відомих книг, які цього року святкують свій  день народження. Звісно, не завжди є змога чітко визначити час  написання чи публікації літературного твору, але деякі дати нам  чітко відомі.


                       Тож вітаємо іменинників!



185 років виповнюється чудовій казці видатного данського письменника Ганса Християна Андерсена – «Дюймовочка». Ця розповідь про крихітну дівчинку зростом не більше дюйма, яка за волею долі відправляється у подорож. На неї чекає безліч пригод, до неї залицяються різноманітні женихи, але щастя Дюймовочка може знайти лише серед собі подібних.



Цього року свій 155-й ювілей святкує шедевр дитячої літератури – казка відомого англійського письменника і вченого-математика Льюїса Керрола – «Аліса у Дивокраї». Герої книжки Капелюшник, Солоний Заєць, Чеширський Кіт не тільки стали улюбленцями дітей та дорослих у всьому світі, а й дістали прописку у багатьох прислів’ях та приказках. Кажуть, у захваті від цієї казки була навіть королева Вікторія.


   У 2020 році почесне 120-річчя відзначає відома казка «Чарівник країни Оз», написана американським письменником Лайменем Френком Баумом. Вона розповідає про маленьку дівчинку з Канзасу Дороті і її песика Тото, чий будиночок був перенесений ураганом в чарівну країну Жевунов. Будиночок випадково падає на Злу Відьму Сходу — правительку манчіков, і вбиває її. Дороті зустрічає Добра Чарівниця Півночі і дарує їй срібні черевички , і радить йти по дорозі з жовтої цегли в Смарагдове Місто, де живе чарівник країни Оз. На думку чарівниці він може допомогти дівчинці повернутися додому. По дорозі головні герої зустрічають друзів і розкривають особливості їх характерів.


      Почесні 70 років в 2020 році відзначає твір «Лев, чаклунка і платтяна шафа», написаний Клайвом Стейплзом Льюїсом — ірландським письменником, поетом, викладачем, вченим і богословом. Книга написана в жанрі фентезі і входить в 100 кращих творів за версією журналу «Time», написаних англійською мовою. В даний час книга відома своїми історіями про чарівну країну Нарнії, куди головні герої потрапляють через платтяну шафу і проходять безліч пригод.


Уже 65 років дорослі дивуються: чому дітям так подобається Карлсон? Шкідливий, вередливий, невихований, завжди вимагає смачної їжі… Його недоліки можна перераховувати нескінченно… Кожну мить він готовий пустувати, і не завжди невинно! Але ж для Малюка Карлсон не зухвалий бешкетник і хуліган, а швидше самотня дитина, яка потребує доброзичливого ставлення та родинного тепла. Незважаючи на свій маленький вік, Малюк дуже добре це відчуває. Він співчуває Карлсону і все йому вибачає. Ця неймовірна книга Астрід Ліндгрен вчить дитину любові та терпимості до тих, кого любити важко.








Коментарі