Повість для тих, хто родом з дитинства


Його  звали Антуан Жан- Батіст Марі Роже де Сент-Екзюпері. У дитинстві – Тоніо.  Коли виріс, товариші називали його з любов’ю Сент-Екс, вилучивши з прізвища всі ознаки аристократичного походження.
Він народився 29 червня 1900 року в Ліоні, і цього року ми відзначаємо його  120- річчя.
Антуан  був мрійником, хотів «дістати зірку з неба», він складав вірші, малював, навчався гри на скрипці,захоплювався технікою та літаками. На все життя він залишився зачарованим « країною дитинства». А вирісши,  виявив себе як відважний льотчик, воїн, талановитий раціоналізатор авіаційної техніки, мудрець – філософ, творець книг, журналіст, майстер фокусів з картами, винахідник ігор. « Дитинство – це величезний неосяжний край, Звідки приходить кожен. Звідки я родом? Я родом з мого дитинства, ніби з якоїсь країни…»
Антуан де Сент-Екзюпері прожив кротке, але яскраве , сповнене ризику життя.30 липня 1944 року він востаннє піднявся в небо. Він прийшов на аеродром, коли ще тільки сходило сонце. Друзі допомогли йому одягнути важкий комбінезон і влізти в маленьку кабіну. Екзюпері, всміхаючись, помахав їм рукою і ввімкнув мотор…
На базу він не повернувся, його літак був збитий і упав  в Середземне море. Душа Сент-Екзюпері  назавжди оселилася в небі, яке він любив понад усе. Астрономи назвали один з астероїдів його іменем.


Все своє життя Екзюпері шукав свою зірку й знайшов її у польоті  та в літературі. Він залишив нам у спадок книги, які несуть світло його романтичної мрії, його життєвої сили і, як не дивно, його самотності. Він писав свої книги де завгодно аби не вдома,частіше це були якісь кафе, кав’ярні, ресторани, він замовляв традиційну філіжанку з кавою і починав писати. З-під його пера вийшли такі твори, як «Південна пошта», «Нічний політ», «Планета людей». 



Останнім твором Сент-Екзюпері стала його філософська казка «Маленький принц», написана в 1942 році в Нью-Йорку. Він присвятив цей твір своєму другові – Леонові  Верту. У присвяті він пише:» Вибачте мені, діти, що я присвятив цю книжку дорослому. У мене є серйозне виправдання: цей дорослий – мій найкращий друг. Усі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам’ятає. Отже,я виправляю присвяту: Леонові Верту,коли він був маленьким».

Пропонуємо вашій увазі виставку однієї книги «Повість для тих, хто родом з дитинства» ( до120-річчя від дня народження Сент-Екзюпері).


Антуан де Сент-Екзюпері  був відважним льотчиком. Одного разу на своєму маленькому поштовому літаку він навіть перелетів  Атлантичний океан. Це був світовий рекорд. Якось письменник зазнав аварії над Лівійською пустелею. Доки він десять днів ремонтував свій літак, до нього навідувався маленький пустельний лис. Вони заприятелювали. Згодом після тієї пригоди Екзюпері написав свій найгеніальніший твір – «Маленький принц».



Цей твір часто називають казкою, але це не зовсім казка,в ній багато особистих переживань автора і філософських думок, так що, скоріше, «Маленький принц» - притча. Ця тоненька книжечка – найпопулярніша книга зі всіх, написаних на французькій мові. ЇЇ переклали на 180 мов світу.



На батьківщині письменника книга побачила світ лише через 2 роки після його смерті, в 1946 році. Перекладачка Нора Галь (Елеонора Гальперіна) зацікавилась книгою і переклала її на російську мову для дітей своєї подруги. Широкому загалу читачів книга стала доступною лише в 1956 році. Малюнки до «Маленького принца» були виконані самим автором і стали не менш популярними ніж сама книга.



Книгу «Маленький принц» можна прочитати всього за 30 хвилин але це не завадило їй стати світовою класикою. А наповнені глибоким змістом фрази із твору, давно «пішли в народ». Багато людей навіть не здогадуються , що це- цитати з «Маленького принца». Пам’ятаєте?


До зустрічі на «Мистецьких  вихідних online»!











Коментарі