Гра королів


20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ  - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.). Коли з’явились шахи,  хто їх придумав,точно не відомо. Однак деякі знахідки свідчать: дві тисячі років тому люди вже грали в шахи. В тій грі ніби розгорталась картина битви ворогуючих сторін. І хоча гра в шахи відтворює війну  в стародавні часи,це – мирна війна. Суперники в ній не завдають один одному фізичного болю. Гравці в шахи  змагаються розумом.  Безглузда сила в шахах перемагається вмінням, кмітливістю  і відвагою пішак, як Аліса в чарівній казці,  може стати королевою.


Існує думка, що мистецтво безкровних боїв на шахівниці виникло в Індії, хоча є й інші гіпотези про його походження, пов’язані з Китаєм та Месопотамією. Найдавніша форма цієї гри називалась чатуранга. У перші «шахи» грали не два чоловіки, як зараз, а чотири. Переможцем вважався той, хто знищив усі фігури супротивника. Поступово гра змінювалась і проникала в інші країни. Якщо раніше це була розвага для знаті, то згодом шахи набули популярності не тільки в палацах, але й на ринках. Потім гра в шахи стала захоплюючим змаганням.


Вважається,що на теренах України ця гра з’явилася приблизно у 820 році. Прийшовши або безпосередньо з Персії через Кавказ, або від середньоазіатських народів. До речі, інші європейські землі познайомилися з шахами пізніше:перші згадки датуються Х-ХІ століттям. Саме на цей час припадає перша згадка про шахи в літературі. Католицька церква вважала шахи азартною грою та спробувала заборонити її, але вже в 1400 році всі заборони було знято. Що не кажіть, а сьогодні шахи – найкраща і найпоширеніша інтелектуальна  гра в Європі, та  у світі. Здається, що шахи це давно відома всім гра. Але скільки всього з ними можна придумати, ви собі навіть не уявляєте!


                                         Шахи без… шахівниці!
У романі Джека Лондона «Міжзоряний блукач» є цікавий епізод: двоє в’язнів, яких відмежовувало 13 камер, перестукуючись, грали у шахи. У них не було ані дошки, ані фігур, вони не могли спілкуватися і бачити один одного. Більше того, спочатку один з них взагалі не мав уявлення про шахи, але, пройшовши навчання і своєрідну практику, став навіть обігрувати свого вчителя, хоча ніколи раніше не бачив справжніх шахів.
Для непосвячених людей це може видатися чимось фантастичним. Але, насправді, гра у шахи всліпу вже давно завоювала популярність у шахістів.За останні століття всліпу грали чи не всі найвідоміші шахісти, причому, нарощуючи число одночасних партій. Історія свідчить, що шахи всліпу вимагають від людини значного напруження, тому часті сеанси шкідливо впливають на психічний стан і здоров’я загалом. Саме тому цей вид гри частиною майстрів сприймається негативно. Але якщо не втрачати міру, то шахи всліпу виступають чудовим тренажером не лише для розвитку шахових навичок, а й тренування пам’яті.


Незвичайні шахи для гри утрьох
Шахова дошка для трьох гравців, по суті, являє собою звичайні шахи, але з додаванням третього гравця у межах однієї дошки. Вона має форму шестикутника і на ній на 24 клітини більше, ніж на звичайній класичній дошці. Є три різні “армії” і три гравці, кожен з яких починає гру на своєму боці. Рухи фігур повністю відповідають звичайним шахам. Єдина відмінність полягає у тому, що квадрати на дошці насправді не квадратні, а при перетині центральної лінії в середині дошки, траєкторія пішаків і фігур стає “звивистою”.


Їстівні шахи.
 Незрозуміло, чому цей вид шахів не поширений в Україні? Цікаво провести час та ще й смачно перекусити – що може бути краще? Якщо шахи дуже смачні, то мотивація гравців буде неймовірно високою. Єдиний мінус в тому, що термін використання таких шахів-тільки одна партія.



Кришталеві шахи
До ювілею однієї відомої компанії було виготовлено ексклюзивні шахи «Nendo». Шахи виготовлені з темного і світлого кришталю і є одними з найдорожчих у світі. Форма шахових фігур розроблена в стилі корони імператриці і імператора. Як здається спочатку, кришталеві шахи виготовлені у вигляді бокалів -це помилка. Така гра в шахи обійдеться вам в кілька тисяч доларів.


Підводні шахи
В Таїланді та Камбоджі,як відомо, в місцевій кухні багато різноманітних страв з морепродуктів. Зрозуміло, адже в цих країнах добре розвинена рибна промисловість і традиція вживати дари моря. Ось у вигляді цих морепродуктів і виготовлені фігурки в шаховому  наборі.


Шахи з грошей.
Іноді людям приходять в голову дуже дивні ідеї, і деякі з них ці ідеї ще і реалізують. Так, один дивак, мабуть любитель шахів, вирішив зробити собі дошку і фігурки з грошей. З банкнот він почав збирати шахівницю, згинаючи папір певним чином, а з монет-шахов фігури. Ігрове поле було зроблено з 20-фунтових і 50-фунтових банкнот.


Найменші шахи.
Найменші шахи виготовив майстер Анатолій Коненко . Мініатюрні дерев'яні шахи, виточені під мікроскопом на мініатюрному токарному станку. Висота шахових фігур становить 2,0-3,8 мм. Ігрове поле є 17,0 х 17,0 мм. Клітини шахівниці виготовлені з різних порід  дерев. Орнамент зроблений з берести. Джміль – справжній.


Живі шахи
У 2014 році у Вінниці на майдані Незалежності відбулася гра в «Живі шахи». Цю театралізовану партію зіграли на велетенській дошці розміром 6 на 6 метрів. Роль шахів виконували вихованці МДЮСШ №6. Діти були одягнені у чорні та білі костюми пішаків, ферзів, королів, королев та інших фігур.


Є така дуже давня притча.У двох людей було по одному яблуку. Вони обмінялись ними, але у кожного так і залишилось по одному яблуку. Тоді вони обмінялись думками, і кожен став на одну думку багатшим. Так і шахи дарують радість від спілкування і можливість переймати один у одного вірні рішення і вміння вчитися на помилках. Шахи зближують людей різного віку і різних професій в будь- якій частині Землі. Не випадково Міжнародна шахова федерація вибрала девіз "Gens una sumus" - "Ми – одна сім'я."


Гра в шахи – свого роду тренажер для мозку. Завдяки їй розвивається логічне мислення, посидючість, терпіння. Дитина, яка з малих років грає в шахи, вчиться ставити цілі і досягати їх. Перші ази навчання малюки, як правило, дізнаються від своїх батьків або бабусь, дідусів, які ними займаються. Часто буває так, що дорослі не зовсім точно пам'ятають правила, але усвідомлюють переваги ознайомлення дітей з грою. У таких випадках можна просто  купити, або взяти в бібліотеці доступний підручник. Тим більше, що останнім часом, існує величезний вибір ілюстрованих видань, адаптованих на будь-який вік. Для тих, хто хоче навчитися грати в шахи, або вдосконалити своє вміння, пропонуємо підбірку книг.


До зустрічі на «Мистецьких  вихідних online»!
















Коментарі