Поттеріана


Є у нашій бібліотеці книги, які побили усі рекорди швидкості продажу, а їх авторка стала письменницею-мільярдеркою. Це всім відомі книги про  «Гаррі Поттера»,  авторка -Джоан Кетлін Ролінг ,письменниця, яка змусила дітей усього світу полюбити книги та процесс  читання. Хто з нас не мріяв побувати в тих місцях, де відбуваються події в книгах про Гаррі Поттера? І, як не дивно, ці місця дійсно існують. Запрошуємо відвідати деякі з них.

 Замок Алнвік
Прототипом школи магії  Хогвартс став замок Алнвік, розташований на півночі Англії в графстві Нортумберленд. Замок побудований в ХІ столітті. Сьогодні замок відкритий для туристів: цього року він працює з 29 березня по 27 жовтня, квитки можна придбати на офіційному сайті. Незважаючи на те, що замок  з'являється тільки в деяких сценах «Гаррі Поттер і філософський камінь» і «Гаррі Поттер і Таємна кімната» саме він  асоціюється з школою магії.


Коледж Церкви Христа
Їдальня в коледжі Церкви Христа в Оксфорді надихнула авторів на створення Великої зали в Хогвартсі . Крайст-Черч — один з найбільших аристократичних коледжів Оксфордського університету. Заснований 1525 року. Випускниками коледжу Крайст-Черч були тринадцять прем'єр-міністрів Великої Британії. Коридори університету та його подвір'я можна побачити в багатьох кадрах фільму.


Бодліанська бібліотека
Бібліотека також розташована на території  Оксфордського університету. Це одна з найстаріших бібліотек в Європі, друга в країні після Британської бібліотеки за величиною бібліотечних фондів. У Бодліанской бібліотеці (Bodleian Library) зберігається більше одинадцяти мільйонів примірників книг, серед яких є просто безцінні скарби і безліч середньовічних рукописів.
Бібліотека носить ім'я сера Томаса Бодлі— відомого збирача стародавніх манускриптів. Будівля бібліотеки, її розкішні інтер'єри вражають відвідувачів своєю величчю. Ця споруда з'являється в багатьох сценах фільмів про Гаррі Поттера. Це функціонуюча бібліотека, більшість її залів закрита для туристів. Бібліотека пропонує 30, 60 і 90- хвилинні екскурсій для всіх бажаючих.


Глостерський собор
В двох годинах їзди від Лондона, в невеличкому містечку Глостер знаходиться Глостерський собор. Сама будівля собору відноситься до стилю перпендикулярної готики. Тут були поховані чимало відомих осіб Глостершира. Саме в цьому готичному соборі знімали спальню Гаррі, таємні двері будинку Гріффіндора, сцени з розмовляючими картинами на стіні та повсякденне життя учнів.


Ліденхолл-маркет
Декораціями для магічної частини Лондона і центру магічних товарів слугував Лондонський ринок Ліденхолл, який існує ще з часів Середньовіччя. Тут розташовувався магазин чарівних паличок Олівандера,  банк Грінготтс і кафе 
« Дірявий котел». Сьогодні ринок продовжує функціонувати і вважається одним з архітектурних пам'яток столиці.


Станція Кінгс-Кросс
Знаменита платформа 9 ¾ існує насправді  і знаходиться на станції Кінгс- Крос в Лондоні. У будівлі лондонського вокзалу відтворили платформу 9 3/4, де кожен турист може придбати окуляри і зробити тематичні фото з візком Гаррі Поттера. А в сусідньому сувенірному магазині купити пам'ятні подарунки. Платформа 9¾, з якої йде поїзд у Хогвартс знаходиться на одному з найбільших Лондонських вокзалів. Саме там свого часу познайомилися батьки Джоан Роулінг.


Віадук Гленфіннан
Хогвардський експрес, який слідував за маршрутом Лондон-Хоксмід  дійсно проїзджав по найдовшому бетонному віадуку Шотландії -  Гленфіннан. Він розташований в районі Лохабер . Залізниця функціонує донині і кожен бажаючий може проїхатися на чарівному локомотиві: розклад і квитки можна придбати на офіційному сайті залізниці.Цей маршрут був відкритий в 1901 році,і вже більше ста років радує мандрівників своїми неймовірними  зеленими пейзажами.



Даремський собор Христа,Діви Марії і св.Катберта
Даремський собор Христа, Діви Марії і св. Катберта знаходиться недалеко від кордону з Шотландією і являється пам’яткою світової спадщини ЮНЕСКО. Собор відкритий для публіки кожен день. Кабінет Мінерви Макгонагал, який можна побачити в багатьох частинах саги, знімали саме в цьому соборі.


Косий Провулок
Саме на алеї Косого Провулку маги і учні Хогвартса купували різного роду магічні предмети для навчання і для життя. В основному Косий Провулок знімали на критому лондонському ринку  Лінденхолл-маркет, а в якості бару "Дірявий казан", через який можна було потрапити в Косий провулок, фігурує магазин оптики, розташований на цьому ж ринку. Для деяких сцен, що розігруються на алеї провулку, використовували також старовинну вуличку Шембле в місті Йорк, де збереглися чорно-білі будиночки традиційної архітектури.


Школа Харроу
Школа Харроу– одна з найвідоміших і найстаріших британських приватних шкіл для хлопчиків, розташована в декількох милях від столиці в лондонському боро Харроу. Її закінчили сім колишніх британських прем'єр-міністрів. Серед її знаменитих випускників Вінстон Черчілль,  Джавахарлал Неру. Також закінчили школу багато членів сім'ї Ротшильдів, члени британського парламенту.  Були випускниками цього закладу Джордж  Байрон, Річард Шерідан, Джон Голсуорсі. Знамениту сцену "Wingardium Leviosa" в першому фільмі знімали  саме в цій школі.


Студія Warner Bros
Фанатам Гаррі Поттера сподобається подорож на студію Warner Bros, де створювався цей шедевр. Тут можна побачити все своїми очима і доторкнутися до реквізиту живих героїв світу Джоан Роулінг. Також в Уотфорді (передмістя  Лондона), де розташована ця студія, можна відвідати парк розваг,сувенірний магазин і тематичний музей.  Кількість магії там зашкалює.  Музей Гаррі Поттера неподалік від Лондона, створений компанією Warner Bros, є одним із найбільших та найбільш популярних  у світі. Кожного дня його відвідують близько 6 тисяч людей. Музей складається з павільйонів, де проходили зйомки. В ньому детально відтворено найбільш популярні локації з «Гаррі Поттера» – Велика зала Хогвартсу, Заборонений ліс, Платформа 9 3/4 та ін. Особливо відвідувачів вражає макет Хогвартсу, над яким працювали 40 відомих дизайнерів.У музеї ви знайдете також місця для пікніка, сувенірні крамниці та кафе. 


Наша подорож по  місцях  зйомок улюбленого фільму про магію і чарівників-це можливість побачити справжні прототипи фантастичних  місць, відчути себе учнем легендарної школи Хогвартс – хоча б на кілька хвилин зануритися в казку.




                                                                                 



















Коментарі