Коли зупиняється мить…



                                  Оця реальна мить вже завтра буде спомином,

        А післязавтра – казкою казок.  

                          Ліна Костенко

Як часто ми забуваємо про цікаві, веселі події нашого життя? Та, постійно. Адже подія пам’ятаєтьсяпоки вона актуальна. Як тільки щось втрачає свою актуальність, воно відразу ж забувається. А ось фотографії пам'ятають все! Фото, навіть через сто років,  зможе розповісти у всіх фарбах і подробицях про події, що відбулись в той час, коли знімок був зроблений.



Але дуже мало людей знають звідки і коли до нас прийшла фотографія. Їй вже майже 1000 років, все почалося ще тоді, коли вчений-математик Альгазена з Басри виявив перевернуті зображення на білих стінах затемнених кімнат і наметів, поставлених на берегах Перської затоки – зображення проходило через невеликий круглий отвір в стіні, у відкритому запоні намету. Так і появилася камера-обскура – попередниця сучасної фотографії. Але перше повноцінне фото «вид з вікна» було отримане завдяки французу Жозефу Нісефору Ньєпсу у 1826 році.


Старі фотографії зберігають дух часів, в які нам уже ніколи не повернутися. На цих пожовклих світлинах час зупинився назавжди. Людські долі, які увіковічила рука фотографа. На сьогоднішніх « Мистецьких вихідних online»  пропонуємо вашій увазі  підбірку ретро-світлин з нашого бібліотечного архіву.Старі світлини, які ми пропонуємо переглянути  – лише невеличка частина колекції,зібрати яку допомогли нам читачі.В форматі проекту «Маленька людина в великій історії» було оформлено цикл виставок-інсталяцій, фото з яких ми сьогодні демонструємо.

·                   «Якби зібрать красунь із України»

·                   «Усе любов’ю зміряне до дна»

·                   «Татова любов-мов океан, де ні дна, ні берега земного…»


«Якби зібрать красунь із України»




                 «Усе любов’ю зміряне до дна»




                  «Татова любов-мов океан, де ні дна, ні берега земного…»




Можна сто разів перегорнути альбом з фотографіями, і на сто перший зрозуміти щось таємниче і найважливіше, що ховається в ньому. Адже старі фотографії    це наче машина часу, яка може віднести будь-кого в минуле, нагадуючи про нього…











 

Коментарі