Робінзонада Даніеля Дефо

Робінзон Крузо – чи не найвідоміший у всьому світі літературний герой. Його ім’я спричинило появу поняття робінзонада, яке означає традиційний у літературі сюжет, побудований на зображенні життя і випробувань персонажа, що потрапив в екстремальні умови, з певних причин був позбавлений людського товариства.
Найскладніші випробовування випали й на долю автора «Робінзона Крузо» Даніеля Дефо (1660-1731) – одного з перших англійських письменників-просвітителів. «Пригоди Робінзона Крузо» Дефо написав, коли йому було вже під шістдесят, а що було до того часу? Писав він постійно, з молодості. Більш того, він, здається, продовжує писати й нині, тому що від століття до століття знаходяться все нові й нові його твори. І кількість їх росте.
Дефо залишив прийдешнім поколінням понад 500 творів, 250 з яких були опубліковані за життя автора. «Пригоди Робінзона Крузо» у цьому списку значаться в порядку появи під номером 412. Однак письменником Дефо себе не вважав. Він був справжнім сином свого часу:

  • мріяв про багатство, але не раз розорявся;
  • видавав газети на користь короля, проти короля, на користь вігів, проти вігів, на користь торі, проти торі;

  • пропонував проєкти по торгівлі, мореплавству, освіті, скотарству, виробництву скла;
  • складав звіти, писав історичні хроніки про піратів, Карла XII, Петра I;
  • захоплювався магією та демонологією.

Минула з того часу не одна епоха великих відкриттів, нові рубежі завоювало людство, проявивши дивовижну мужність і впертість. Але історія виживання Робінзона Крузо на безлюдному острові залишиться назавжди гімном людського духу і розуму.







Коментарі