Залізна леді

 


Сьогодні, 19 вересня, ми вітаємо з Днем народження одну з найпопулярніших українських авторів – Оксану Забужко!

Значення Оксани Забужко в сучасній українській літературі та загалом культурі неможливо переоцінити, і не тому, що її нагороджено багатьма престижними літературними відзнаками в Україні та за кордоном. Окрім власне письменницької праці, впродовж десятків років інтелектуалка виконує й іншу надважку роботу – просвітницьку. Вона є одним з найвпізнаваніших сучасних українських авторів за кордоном, справжньою «культурною дипломаткою» нашої країни.


У своїй творчості Оксана Забужко приділяє багато уваги осмисленню української ідентичності і при цьому часто користується методологією фемінізму та постколоніалізму. Роман «Польові дослідження…» справив непоправний вплив на українську літературу. Завдяки авторці тема гендерної рівності перестала бути табу в художній літературі, а кількість жінок в письменстві стрімко зросла.


У 2009 році Оксана Забужко була нагороджена Орденом Княгині Ольги III ступеня за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України. У 2015 – стала лауреатом Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Рейтинг», а у 2018 – отримала Відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча. У 2019 році плідна праця Оксани Забужко була відзначена Шевченківською премією за збірку публіцистики та есеїстики «І знов я влізаю в танк…».  



Коментарі