Нескорені: партизанський подвиг на теренах України

 22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави, започаткований Указом Президента України у жовтні 2001 року.

Як ми знаємо з історичних документів, дії партизанів і підпільників відіграли величезну роль в успішному завершенні Другої світової війни. Загалом в тилу противника діяло понад 1 млн партизанів – чоловіків, жінок, підлітків. Партизани знищили і захопили в полон понад 1 млн фашистів та їх спільників, знищили понад 4000 танків і бронетехніки, 65 000 машин, 1100 ворожих літаків. У масових операціях було знищено і пошкоджено 1600 залізничних мостів, понад 20 000 залізничних ешелонів противника.

Партизанська боротьба на окупованій гітлерівцями території України знайшла відображення у науковій літературі, публіцистичних працях і художніх творах. Однак, на жаль, чи не всі вони писалися упереджено, відповідно до реалій того часу. Але незаперечним є той факт, що українці проявили неповторну мужність і героїзм відстоюючи волю і незалежність своєї Батьківщини.

З нагоди Дня партизанської слави пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку історичної книги «Нескорені: партизанський подвиг на теренах України».











Коментарі