Козацька слава не поляже, а про себе розкаже

Українці в усі періоди  історії  понад усе цінували свою свободу. Значною мірою через це воювати нам доводилося  багато і часто. Доводиться і нині – захищатися від нападників і не допускати завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

14 жовтня давно був особливим днем в історії та культурі України, тож не дивно, що саме цей день став для нас уособленням людської мужності та героїзму.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них написано безліч творів і книжок, знято багато фільмів. Про козацький рід йдеться й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.


Інститут національної пам’яті презентував проект «Воїн. Історія українського війська». Фотопроект знайомить нас із зовнішнім виглядом українських воїнів з давніх давен і до сьогодні. Світлини зроблені українським фотографом Анною Сенік та супроводжуються інформацією про військові підрозділи і битви того часу. 

Протягом життя змінювалися обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує увесь світ.





Зрозуміло, що вітати лише чоловіків із цим святом – давня звичка. Але життя плинне. Сучасне суспільство і традиції мають відповідати сучасним реаліям. А вони такі: у Збройних силах України проходять службу й жінки, які мають військові звання, до того ж, майже три з половиною тисячі – офіцерські. Багато жінок є учасницями бойових дій. Жінки захищають Україну у війні проти російської агресії на Сході держави в якості кулеметниць, снайперок, гранатометниць, водіїв бойових машин, медичних працівниць тощо.


За останні роки словосполучення «Захисник України» стало близьким для кожного з нас. Сучасна боротьба за незалежність не оминула нікого. І цій війні кожен з нас, українців, робить свій внесок у загальну перемогу, а наші солдати за майбутнє держави боряться ціною свого життя. Ми не маємо права забути й не забудемо подвиг українського воїна!


Коментарі