Історія народної пісні "Пливе кача по Тисині..."

У кожної народної пісні своя доля. Наш випадок – красномовне свідчення того, як у нових суспільно-політичних умовах іноді відбувається друге народження старовинної народної пісні.

Сьогодні кожен українець знає пісню «Пливе кача по Тисині», оскільки вона стала широко відомою в Україні в 2014 році під час подій Революції Гідності, що відбувалася в Києві. Її вважають неофіційним гімном-реквіємом за невинно убієнними активістами Євромайдану, які увійшли в історію під назвою «Небесна сотня». Ця пісня лунала під час прощання з «Небесною сотнею» на Майдані незалежності та продовжує лунати за загиблими героями на нашій священній східній війні.







І хоч Вікіпедія називає цю пісню лемківською (за іншими даними — закарпатською, бо свої версії є в кількох краях) тужливою народною, виявляється, вона має літературне походження. Автором поетичного твору є поет, прозаїк, драматург, публіцист, громадсько-культурний і політичний діяч, один із авторів Карпатської, редактор щоденної газети Карпатської України «Нова свобода», співредактор часопису «РусинЪ» Василь Ґренджа-Донський.






«Пливе кача» співали і в часи Карпатської України, і в часи УПА. Але нове дихання у неї вдихнули Тарас Чубай («Плач Єремії») та Андрій Кузьменко («Скрябін»), включивши твір до спільного альбому «Наші партизани» (2000-ий рік). Проте всенародне визнання пісні прийшло у виконанні вокальної формації «Піккардійська терція» на Майдані під час Революції гідності у 2014-му році. 

Її виконували також інші гурти та хорові колективи, скажімо, «Плач Єремії», капела імені Д. Ревуцького, хор Київської православної академії, семінаристи якої були безпосередніми учасниками подій у Києві. Пісня була і на міжнародному фестивалі «Virgo Lauretana» в Італії. Звичайно, це ще далеко не повний список виконавців. 


Ця пісня пропалює свідомість кожного, хто пережив Майдан. Важко уявити собі іншу пісню, яка би була настільки співзвучна сучасним подіям. Вона асоціюється із втратою найкращих синів української нації, які віддали свої життя за наше світле майбутнє. Від її перших нот крається серце кожного українця, що боляче переживає сьогоднішні доленосні події в Україні.


Коментарі