Переможці книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2020»

  

 За результатами голосування читачів бібліотек України стали відомі переможці книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020". Користувачі нашої бібліотеки також долучилися до визначення найкращих вітчизняних літературних новинок 2020 року, прийнявши участь у голосуванні та віддавши свій голос за книгу, що їм найбільш сподобалась. Отже, оргкомітет книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2020» оголосив переможців у трьох номінаціях:

    У номінації "Література для дітей" перемогу здобула Тетяна Поставна з книгою "Коли я була лисицею" видавництва "Vivat". Це книга-дебют авторки.

       "Коли я була лисицею" Тетяна Поставна (видавництво "Vivat")


Дідусь говорить своїй онуці, що насправді вона – лисиця. Дівчинка вірить. З цього дня починаються пригоди Лисички, її собаки Меркурія та особистого янгола на ім’я Ре.

Ця книжка про дитинство і віру в дива. Про силу дитячої уяви і стосунки зі старшими. Про те, що деколи дідусь і бабуся можуть замінити батьків, а сім’я не обов’язково складається з мами і тати. Ця книжка допомагає дітям краще зрозуміти дорослі проблеми, а дорослим – згадати дитинство.
«Коли я була лисицею» – важлива книжка про сприйняття світу, яка потребує не лише читання, а й обговорення разом із дитиною. Вмикайте свою уяву на повну і ласкаво просимо до світу Лисички!


 

 

  Найкращою у номінації "Література для підлітків" читачі обрали книгу "Шпигунки з притулку "Артеміда"" видавництва "Vivat" авторки Наталії Довгопол.

    "Шпигунки з притулку "Артеміда"" Наталія Довгопол (видавництво "Vivat")



1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи «Артеміда», де готують професійних шпигунок.

Ця книжка — перепустка у світ гостросюжетних пригод, шпигунських місій і небезпечних мандрів, де кожен день — це випробування на сміливість і силу духу, а здатність працювати в команді є чи не єдиним шансом на спасіння.




    У номінації "Література для дорослих" переміг роман Софії Андрухович "Амадока", який вийшов у "Видавництві Старого Лева".

    "Амадока" Андрухович Софія  ("Видавництво Старого Лева")


Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману "Амадока" тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яти: чоловік не пам’ятає ні свого імени, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію.

    

  

  Нагадаємо, книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована телеканалом "Еспресо" та підтримана ГО "Демфорум". Її презентація відбулась у травні 2017 року в рамках міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал у Києві. Премія триває вже четвертий рік поспіль.  Участь можуть брати лише українськомовні книжки. Конкурс триває у три етапи. Спочатку, за пропозиціями видавництв, формують довгий список. Тоді експертна рада вибирає три книги для кожної з номінацій ("Література для дорослих", "Література для підлітків", "Література для дітей"), за які голосують читачі бібліотек України. 

Коментарі