Сміємось разом з книгою


                

Сміх – це сонце: воно проганяє зиму з людського обличчя.

                                                      В. Гюго

Тисячоліттями людство зберігає й передає наступним поколінням веселі казки, дотепні історії, жартівливі пісні, небилиці, анекдоти. Та хіба все перелічиш? У сміху, як у сонця, тисячі промінців. Достовірно не відомо, як і де з’явився День сміху. Подібні свята існували в багатьох культурах.

Веселі свята із жартами і розіграшами проходили ще в Стародавньому Римі і Стародавній Індії. Деякі вчені стверджують, що вперше свято, іменоване сьогодні також Днем дурня, відзначали в Англії. Англійці в цей день  зашивають рукави светрів своїх рідних, надсилають друзям посилки з мотузкою для зав'язування вітру. Можуть попросити знайти в магазині смугасту фарбу або прямий гак. 


Інші вважають, що, швидше за все, сучасний День сміху вперше почали відзначати у Франції, де свято   носить назву «Квітнева риба» , а традиційним розіграшем вважається прикріплення паперової риби на спину жертві.


 В Америці також наявні першоквітневі жарти. За океаном 1 квітня іменується Днем 
« Квітневих дурнів», італійці 1 квітня  називають Днем дурнів, шотландці - Днем зозуль, а японці - Днем ляльок. Не виключено, що спочатку це свято відзначали в честь весняного рівнодення. Також існує версія, що поява дня сміху пов’язана з реформуванням календаря, після якого новорічні свята починались 25 березня і закінчувались 1 квітня. Отже, яким би не було походження свята, одна згадка про нього викликає усмішку.  Тому смійтесь, бо сміх - це сила від усіх хвороб. А хороша смішна книга допоможе вам побачити в житті більше світлого, радісного і позитивного.
 

Запрошуємо вас посміятися разом з книгою.

Традиція гумору в українській літературі є дуже давньою. Твори знаних представників українського гумору - прекрасна можливість пізнати історію свого народу, збагатити свій словниковий запас та ще й добре посміятись.



Ми пропонуємо вам добірку книг, де письменники намагаються розповідати смішно і дотепно про актуальні проблеми нашого життя.


Я, "Побєда" і Берлін

Ця книжка — літературний дебют відомого українського співака Андрія Кузьменка (Кузьми), лідера групи «Скрябін», який загинув в автомобільній аварії 2 лютого 2015 року.   Повість — «Я, “Побєда” і Берлін» — проникнута яскравим почуттям гумору, веселим настроєм і, напевне, розсмішить навіть дуже серйозних читачів. Події відбуваються навколо старого і пошарпаного автомобіля марки «Побєда», на якому Андрій зі своїм другом Бардом подорожують до столиці Німеччини.





О.Вайльд "Як важливо бути серйозним"

Якщо ви ще думаєте, що п’єси – це нудно, то ви просто не читали цю. Це по-справжньому смішний твір з безліччю безглуздих збігів і дотепних реплік. Сюжет п’єси висміює злободенні теми того часу: манірність суспільства, протистояння старшого покоління, зацикленого на власному положенні в суспільстві і молодих людей, які бажають будувати своє життя самостійно.


Брати Стругацькі "Понеділок починається в суботу"

«Понеділок починається в суботу» братів Стругацьких - легка і сповнена оптимізму книга, яку потрібно читати та відчувати. Історія про таємниче товариство, яке серйозно вивчає магію, не залишить байдужим нікого. Особливо тих, хто вміє читати поміж рядків, адже у творі захована чудова сатира на радянське життя.

 





Г. Філдінг "Щоденник Бріджит Джонс"

Книга, що змусить посміхнутись. Більшість після прочитання говорять про те, що книга набагато смішніше фільму. Це вже чудовий привід прочитати її. Відома всім історія про дівчину, яка шукає кохання, а заодно і себе справжню. Її хочеться перечитувати знову і знову при поганому настрої і сумних думках.








Д. Адамс "Путівник по Галактиці для космотуристів"

Про серйозне з гумором – саме так можна охарактеризувати цю книгу. Вона - №1 в списку бестселерів Sunday Times (1979), в списку Waterstone`s books / Channel Four "100 найбільших книг століття" роман знаходиться під номером 24 (1996) і займає четверте місце в списку "200 кращих книг за версією BBC" (2003). Що можна сказати про роман, який розповідає про двох друзів, котрих прибульці катують найгіршою поезією у Всесвіті? Тільки те, що це має бути дуже смішний твір, який ви можете читати вечорами та лускати від сміху, поки ваші рідні сплять.





Р. Дал. "Коняка Фокслі та інші дорослі оповідання"

Дал, в першу чергу, відомий як дитячий письменник, але читачі усього світу високо цінують його "дорослі" оповідання, сповнені незрівнянного чорного гумору і детективно-фантастичних сюжетів з несподіваним фіналом.  В Україні виходить перша книга з його творами, адресованими дорослим читачам. Іронія, гротеск і прекрасно написана коротка проза від культового автора - те, що потрібно для гарного настрою.


Веселого читання!



Коментарі