З художника - у винахідники (до 230-річчя від дня народження С.Морзе)

Необхідність передачі інформації на відстані постала перед людиною ще у глибоку давнину. Виникнення сучасного варіанту міжнародного коду передачі інформації пов’язане з ім’ям Семюеля Фінлі Бріз Морзе.

До 230-річчя від дня народження С.Морзе бібліотекарі нашої філії підготували інформ-досьє "З художника - у винахідники".


Народився Семюель Морзе 27 квітня 1791 року в американському містечку Чарльзтаун, що в штаті Массачусетс. Талант живописця та невгамовна енергія винахідника жили в цьому допитливому американцеві. Спочатку Семюель Морзе відбувся як художник. Навчався цього мистецтва він у Лондоні. Через декілька років талант Морзе оцінили колеги. Він був визнаним лідером та авторитетом для молодих американських художників і чи не одним з високооплачуваних портретистів свого часу у США. Його пензлю належить відомий портрет президента Джеймса Монро.


Автопортрет 
Портрет Джеймса Монро пера С.Морзе


У
 1826 році Самюель Морзе заснував Національну академію малюнка і був її першим президентом до 1845 року.

У 1832 році, під час плавання на кораблі з Європи до США, дізнавшись про винахід електромагніту, він задумався над можливістю створення електричного телеграфу. Відтоді митець почав активно працювати над конструкцією пишучого телеграфу. Роки клопіткої праці не пройшли даремно. В 1837  році відбулась публічна демонстрація телеграфу, а в 1838 р. Морзе розробив систему точок і тире для кодованої передачі повідомлень, яка стала відомою у світі як азбука Морзе.

Телеграфний апарат Морзе

 Самюель Морзе був дуже неординарною постаттю для свого часу. Син священника, який став художником; художник, який став винахідником; винахідник, який став багатою людиною; багата людина, яка стала благодійником – і це все про Семюеля Фінлі Бріз Морзе.

Коментарі