Шарль Бодлер. Перший з "проклятих поетів"


 Сьогодні в циклі online переглядів «Книги на французькій і про французьке» мова піде про Шарля Бодлера, французького поета, критика, перекладача, класика французької й світової літератури ХIХ століття, якому 9 квітня виповнюється 200 років від дня народження.

 Доля подарувала Шарлю Бодлеру лише 46 років, але він назавжди увійшов до еліти світової класики. Він особливо гостро відчував суперечності світу та людини і належав до тих поетів, які не знайшли розуміння і визнання у сучасників. Його вважали небезпечним, аморальним богохульником, анархістом, напівбожевільним. Лише дехто, переважно діячі мистецтва, вбачали у Бодлері великого поета. Та все ж його творчість мала велике значення для подальшого розвитку літератури, зокрема модернізму.

Бодлер увійшов в історію культури як блискучий поет, творець сенсаційної книги "Квіти зла". Але мало хто знає, що всі свої сили поклав він на те, щоб утекти від реальності й жити у світі своїх фантазіях.

Бодлер залишив порівняно невеликий творчий спадок: збірку "Маленькі поезії в прозі", книгу статей про мистецтво та літературу "Романтичне мистецтво", яка була видана посмертно.

Але вершиною творчості Бодлера залишається поетична збірка "Квіти зла", в якій схрестилися магістральні шляхи французької і всієї європейської поезії.

Коментарі