Люди, що заглянули в майбутнє: Юрій Гагарін - перший із землян


12 квітня людство відзначає Всесвітній день авіації та космонавтики. 60 років тому Юрій Гагарін на орбітальному космічному кораблі «Восток» здійснив перший в історії людства політ у космос. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин. Ю. Гагарін відкрив еру практичного освоєння космічного простору. Жодній події в світі не приділялося стільки уваги у ЗМІ, як польоту в космос першої у світі людини.

Кануть у Лету і забудуться імена королів і зірок, Гагарін – вічне ім’я, бо людина  «із хлопчачою усмішкою та мужністю орла» здійснила найфантастичнішу й найсміливішу мрію людства.

Юрій Гагарін перед невідомістю, підступництвом космічної безодні усміхнувся, бо знав: повернутися з польоту до зірок можна на колісниці слави,але і легко перетворитися на літаючий у цій безодні саркофаг. Про всяк випадок написав дружині прощального листа, але на щастя, тоді він не знадобився. І – відправився до Зірок!

На першій гагарінській фотографії після приземлення – змучене обличчя, втомлені очі. 108 хвилин – не одна мить: космос тиснув, розплющував його, не впускав у свою велику безмовність. Але здивовані очі людини на чорному небі Всесвіту роздивилися й лютий диск сонця, і казкову веселку кольорів навколо Землі.

Таємниця історичного явища на ім’я Гагарін – це таємниця людських можливостей.


Сьогодні в космосі вже тисячі супутників, космічні апарати здійснювали посадки на Місяць і Венеру, а зовсім недавно – і на Марс. Перший політ людини був найважчим і найнебезпечнішим, але прагнення до підкорення космосу багатьох тисяч людей, які брали участь в підготовці польоту, подолало всі перешкоди.

Нейл Армстронг, котрий першим ступив на Місяць, сказав «Усі ми побували в космосі, входячи через ті двері, які відчинив Гагарін.»


Коментарі