Книжкова панорама "Якщо твій IQ 120 і вище"




В  світі існує велике різноманіття книжок:є книги для душі і  книги для релаксу, є для підняття настрою, а є такі твори, які допоможуть вам підвищити ваш IQ.

Сьогодні інтелект - найцінніший дар, який тільки може бути у людини.  Його неможливо купити за гроші. Він виділить вас серед сірої маси людей, допоможе по життю, тому інвестиції в дану галузь - найкраще, що ви можете собі подарувати. Пропонуємо вам ознайомитися з добіркою книг, які підвищують інтелектуальний розвиток, і які вам точно сподобаються.

Iнтелектуальна проза — художній прозовий твiр, у якому теми, проблеми та персонажі уособлюють рiзнi сторони авторської думки й розкривають певну соціальну або філoсофську концепцiю. Для aдекватного розумiння авторської позицiї інтелектуальна проза вимагає вiд читача ґрунтовної iнтелектуальної пiдготовки. 




Читання книг - 
                            це ключ 
                                            до розуміння життя. 

                   


В добірку інтелектуальних книг увійшли детективи, трилери, романи - вся та література, яка допоможе зазирнути всередину себе або походити лабіринтами людської душі. З такими книгами ви не просто станете краще, ви пізнаєте правду, приховану в кожному творі.



 Гессе Г. Гра в бісер: роман/пер. з нім. Є.Попович. - Х.: Фоліо, 2014, - 544 с.

Ось книга, без якої неможливо уявити культуру постмодернізму в Європі - в літературі, в кіно, в театрі. Це геніальне філософьске есе Германа Гессе, стилізоване під сюрреалістичний роман. Коли індустріалізована Європа зазнала духовної катастрофи, тільки орден інтелектуалів, що живуть у вигаданій провінції Касталія, продовжив цікавитися класичним мистецтвом і вести складні ігри розуму.Проходять роки і десятиліття, а вишукана, хвороблива і езотерична «гра в бісер» до цього часу  не має кінця. Бо це гра, в яку грають кращі люди...

"Якщо ми можемо зробити людину щасливішою і веселішою, ми повинні зробити це в будь-якому випадку, просить вона нас про те, чи ні."

 Сартр Ж.-П. Нудота: роман/пер. з фр. В.Фесенко. - Х.: Фоліо, 2006.-351с.

Кращим літературним твором Жана-Поля Сартра вважається його дебютний роман «Нудота», що вийшов в 1938 році. Книга Сартра - це філософія буття. Головний герой – тридцятирічний письменник,який багато подорожував,любив, а тепер пише історичну працю. І ось,одного дня він відчуває нудоту: від всього, що його оточує, від людей, від самого себе. З кожним днем вона збільшується і заповнює весь його світ. В кінці книги  герой знаходить тимчасові ліки від цієї "нудоти". Прочитати книгу потрібно хоча б для того, щоб розібратися зі своєю особистою нудотою.

"Життя до того, як ми його проживемо – ніщо, але його зміст залежить від вас. "


 Стейнбек Дж. Грона гніву:
роман/пер. з англ. О. Смольницької.- К.: КМ-Букс, 2018.-608 с.

Вперше опублікований 1939 року, роман Джона Стейнбека "Грона гніву" отримав Пулітцерівську премію, а згодом і Нобелівську премію. Книга, яку критики назвали "хроніками Великої депресії", оповідає історію сільської родини з Оклахоми, змушеної знятися з рідних місць і вирушити на захід - у пошуках землі обіцяної, Каліфорнії. Ця історія конфлікту сильних і слабких, яка досліджує саму природу рівності й несправедливості, стала поворотним твором у Стейнбека, назавжди увійшовши в американську класику.


"Потреба породжує ідею, ідея породжує дію."





 Памук О. Чорна книга: роман/пер.з тур.О.Кульчицької.- Х. Фоліо, 2012.- 672с.

Орхан Памук - відомий турецький письменник, який отримав численні національні та міжнародні нагороди, включаючи Нобелівську премію з літератури. «Чорна книга» – найхимерніший роман письменника, сліпуча арабеска казок, сновидінь, загадок і спогадів. У Стамбулі зникає дружина адвоката Галіпа. Він блукає вулицями Стамбула в пошуках таємних знаків, які могли б вказати на місце, де переховується  Рюйя. Однак місто відмовляється розкривати свої секрети, занурюючи Галіпа в дивний світ, в якому все важче відокремити реальність від фантазії.

"Щоб побачити, як змінився світ, досить зрозуміти, що ви самі стали іншою людиною."




Кобо Абе. Жінка в пісках: роман/пер. з яп. І. Дзюба.-К.: Основи, 2004.- 218с.

 Кобо Абе –письменник, що зумів стерти культурні кордони між  Японією і Європою. У центрі роману проблема відчуження людини, її трагічна самотність в жорстокому безглуздому житті.  «Жінка в пісках» - дуже цікавий і багатошаровий твір. Це суміш абсурду і реальності, де роздуми зливаються з діалогами, а діалоги стають роздумами. Хтось, читаючи цей роман, побачить відносини між чоловіком і жінкою, хтось - абсурдність одноманітного життя без мети і знань, хтось - красу в простоті, у  когось (цілком можливо) викличе огиду . 

«Треба тільки подумати, що  програв, і в той же момент починається поразка».



Фолкнер В. Світло в серпні: роман/ пер. з англ. О.Король. - Буча.: Видавництво Жупанського, 2013. - 352 с.

Фолкнер показує нам життя абсолютно різних людей, долі яких тим чи іншим чином на певному етапі твору перетинаються. Таким чином ми отримуємо доволі цілісну картину життя провінційного містечка Джефферсон, що на півдні США. Книга охоплює проміжок часу від Громадянської війни до 20-их років ХХ століття. У романі зачіпається багато питань: наприклад, роль людини у тодішньому суспільстві, значимість та місце жінки у ньому, стосунки чоловіків та жінок), ставлення білих до чорних тощо. Не останнє місце в романі займають і відносини батьків та дітей. Неймовірно пречудово описано дитячі травми, які впливають на все подальше життя людини і визначають таким чином її долю.

"Така щаслива властивість розуму – забувати те, чого не може переварити совість."

 


Ренд Айн. Атлант розправив плечі. Частина перша. Несуперечність/ пер. з англ. А. Переверзєва, В.Стах. - К.: Наш формат, 2017.- 392с.

Книга-антиутопія  Айн Ренд ( Аліси Зіновіївни Розенбаум)  "Атлант розправив плечі" описує світ масштабної кризи. Ця популярна у США книга вважається другою книгою після Біблії, яка відчутно вплинула на життя громадян Америки. Назва роману відсилає до міфологічного образу могутнього титана Атланта, який тримає на своїх плечах усю світобудову. Також у цьому художньому творі наявні елементи містики та наукової фантастики. У першій частині йдеться про смерть старої системи та зародження нової, а у другій та третій частинах Айн Ренд фактично створює новий вид людини — прагматика та водночас романтика, який здатний відкинути свої емоції та рухатися вперед.

"Кожен будує свій світ за власною подобою."



Книги для інтелектуального розвитку часто стають бестселерами і не просто так. Адже вони зроблять вас інтелектуально багатшими, відкриють таємниці цього світу і зроблять вашу свідомість більш податливою і чуттєвою. Всі ці  книги можна знайти в нашій бібліотеці.

 Дайте вашим мізкам свіжу їжу для роздумів!









Коментарі