А я іду по світу в вишиванці...

Я вишию сорочку кольорову

Й по білім світі гордо в ній піду.

У ній зустріну пору світанкову

І щастя світле я у ній знайду.

Всесвітній день вишиванки, який відзначають сьогодні, 20 травня, - це свято, покликане сприяти збереженню споконвічних народних традицій створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. День вишиванки традиційно святкують у третій четвер травня. Цей день не є офіційним святом, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нашої культури люди. Це свято з’явилося відносно недавно – у 2006 році. Його започаткували студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Спершу вишиванки одягли студенти й викладачі одного вишу, а вже впродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня. До нього почала долучатися й українська діаспора по всьому світові, а також прихильники України. Загалом акцію підтримують у щонайменше 60 країнах світу.


З прадавніх часів вишиванка була для українців не просто одягом. У ній були зашифровані сакральні символи, які зберігають історію народу, його ідентичність. Сьогодні вишивка – ніби стародавній літопис, через який можна доторкнутися до історії та культури кожного куточка України. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками. Ось, наприклад, Подільські вишиванки вирізняються багатством кольорів та різноманітністю швів, що застосовуються в одному виробі. Характерною особливістю жіночих сорочок Поділля є поздовжні смуги які ідуть паралельно спереду і інколи і ззаду сорочки.

У часи СРСР національний одяг вийшов з повсякденного вжитку, а його святковий варіант використовувався, лише, як символ республіки та атрибут творчості. Після отримання нашою державою незалежності національний одяг отримав нове життя. Вишиванка стала одним з ключових елементів українського національного вбрання.

Сьогодні вишивка дуже популярний тренд не тільки в Україні, а й за кордоном.

Жан Поль Готьє один із перших використав українську вишивку у своїй колекції у 2005 році. Сукні дизайнера були прикрашені українською вишивкою та мали своєрідні назви українських історичних країв.

У 2008 році фурор викликав показ директора Dior – Джона Ґальяно. В його основу лягли українські етномотиви, рукави блузок і подоли спідниць модельєр прикрасив вишивкою.

Gucci також  використали українські мотиви у одній з своїх колекцій. Орнаменти вишивки були надзвичайно схожими на схеми вишивки Поділля та Гуцульщини.

У колекції модного дому Valentino «весна-літо 2015» були представлені вишиті сукні і сорочки, і навіть верхній одяг у стилі гуцульських жилетів – «камізелей» та «жупанів», у які були вбрані більшість моделей. 


Нині вишиванка переживає піднесення і  відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції. Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу, і не лише українці – навіть світові зірки полюбили українське вбрання.

Наразі вишиванка стала одним з найважливіших «брендів», які дозволяють іноземцям відкрити для себе багату українську культуру.

Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно.

Долучайтесь до святкування Дня вишиванки як і наші юні читачі, адже це зовсім не складно - варто лиш прийти на роботу або навчання в українській вишитій сорочці.






 

Коментарі