Обережно! Гриби

 


 А чи збирали ви коли-небудь гриби?

Якщо так, то ви мабуть знаєте, що збирання грибів не лише відпочинок і розвага, а також напружена праця, під час якої треба бути зосередженим та уважним. Варто уважніше придивитися до грибів, і ви дізнаєтесь багато нового і таємничого з життя природи.

Цікаві факти про гриби  

    v А чи знаєте ви, що гриби надзвичайно своєрідна група живих істот, у яких поєднується ознаки і тварин, і рослин? В грибах відсутній  хлорофіл, тому вони не можуть живитися від сонячного світла, як рослини. Але в них також немає шлунка, щоб перетравлювати їжу, як тварини. Саме це змусило вчених об’єднати гриби в окреме царство.



 vГриби є дуже давніми організмами. Їх існування починається 400 мільонів років тому, задовго до появи динозаврів. Це найдавніші мешканці планети, які жили разом з гігантськими папоротями і, на відміну від останніх, які не подрібнилися, а видозмінилися і пристосувалися, зберегли свій вигляд до нинішніх часів.



v    Усі гриби досі ще не порахували. Вчені вважають гриби найрізноманітнішими живими істотами на нашій планеті. При приблизному підрахунку виходить, що грибів близько 2 мільйонів видів. Вивчено при цьому лише 100 000, а класифіковано і того менше.

   v Людина споживає гриби щодня. Навіть не підозрюючи про це. Вони всюди навколо нас – в ґрунті, повітрі та навіть в наших тілах. Деякі з них досягають величезних розмірів, але є і такі, які навіть не видно неозброєним оком. Взагалі гриби дуже цікаві й ми часом не замислюємося де вони ще можуть існувати, а живуть вони поруч із нами: як дріжджі, закваски для кисломолочних продуктів, цвіль, та й в організмі людини живе кілька різновидів грибів, правда не всі вони безпечні для здоров’я.


v    Гриби з глибокої давнини використовувалися, як лікарські засоби. Зараз у багатьох будинках росте в банках «чайний» або «молочний» гриб, напій з якого, підвищує імунітет і бореться із запальними захворюваннями. У 1940 році А. Флеммінг з дріжджових грибів виділив пеніцилін, відкривши еру антибіотиків.




 


vГриби є цінним джерелом білків, і при цьому, містять майже нульову кількість холестерину.
v Найдорожчими грибами у світі є трюфелі.
У 2007 р. Макао Стенлі Хо за білий трюфель,
вагою 1,5 кг, заплатив 330 000 $. 

Справжніми грибниками не народжуються, справжніми грибниками стають. Для цього потрібно вивчити абетку грибника.









Коментарі