Віддані друзі людей


 30 липня відзначають Міжнародний день дружби. Ще донедавна це почуття вчені вважали суто людським, не властивим для тварин. Та на сьогодні спеціалісти визнають: не лише люди здатні товаришувати. То яка вона — дружба між тваринами і людьми?  Вважається, що найкращий друг людини - собака. Але так було не завжди. У давні часи, кращими друзями людини були коні.





Коні були одомашнені близько 3,5 тис. років до нашої ери. Собак одомашнили приблизно 14 тис. років тому. Кішок – близько 8.5 тис. років тому. Близькі стосунки людини і коня почалися набагато пізніше, близько 3,5 тис. років до н. е.




Кінь – тварина, що має чи не найбільшу роль в людській історії. Коні завжди були вірними помічниками і друзями для багатьох сотень поколінь людей, і хто знає, де ми були б зараз, якби не вони? І нехай технічний прогрес витіснив коней з багатьох сфер їх застосування, вони від цього не стають менш дивовижними створіннями. 



Дуже популярними стали види кінного спорту і виступи коней у циркових програмах. Скільки щасливих хвилин дарують людям коні своєю граціозною поставою, стрімкими рухами та захоплюючою величчю.



Кінь - дуже чутливе тварина. Вона тонко відчуває ставлення людини до себе. Господареві доводиться довго піклуватися про неї, доводити свою любов завойовувати її прихильність і довіру. За цей час кінь перевіряє, наскільки щира любов до неї людини.







Цікава інформація

Предки коней були розміром з невелику собаку й жили в лісах близько п’ятдесяти мільйонів років тому. Це стало відомо завдяки скам’янілим останкам, знайденим палеонтологами .
У середньому тривалість життя коня становить приблизно 25-30 років.
Можуть розпізнавати інтонацію людського голосу.
Можуть впізнавати інших коней по фотографіях і картинках.
На всій земній кулі проживає приблизно шістдесят мільйонів коней, у тому числі диких (кінь Пржевальського, кулани).
У коней хороша пам’ять. Вони запам’ятовують того, хто їх скривдив.



Існує багато достовірних фактів про дивовижні подвиги тварин заради спасіння людини. Вони і надихнули авторів  книг на створення чудових творів, де змальовано ніжну, зворушливу дружбу людини і тварини.




Читайте з задоволенням!

                                                           

Коментарі