Винаходи, які придумали діти


Що може бути спільного між пластиліном, фруктовим морозивом та...  ластами???
А те, що всі ці відомі і звичні нам речі були винайдені дітьми! Адже вони здатні бачити та сприймати навколишній світ інакше, не так, як ми - дорослі. Тому часом здатні вразити нас своїми творіннями й винаходами. До Всесвітнього дня дитини пропонуємо вам подивитися наш інформаційний калейдоскоп "Винаходи, які придумали діти", і можливо, здивуватися тому, що відомі всім предмети придумали саме вони. 


Ласти для плавання

Відтворення ластів, описаниху творах Бенджаміна Франкліна.

Перші прилади для плавання винайшов Бенжамін Франклін. У 1718 році майбутній політик, якому на той момент ледве виповнилося 12 років, з’явився на пляжі з двома незвичайними предметами, що були зроблені з дерев'яних дощечок та нагадували риб’ячі плавники. Незважаючи на глузування товаришів, Франклін в цей день плавав набагато швидше за своїх однолітків. 

Шрифт Брайля


У 1824 році 15-річний французький підліток Луї Брайль, який з 5 років був сліпим, розробив рельєфно-крапковий тактильний шрифт, за допомогою якого розпізнавати символи можна було одним дотиком пальця. За його основу він взяв «нічний шрифт» капітана артилерії Шарля Барбьє, який використовувався військовими того часу для читання донесень в темряві. Сьогодні шрифт Брайля адаптований для безлічі мов і є безцінним інструментом навчання та комунікації незрячих людей. 


Пластилін


Своєю появою пластилін завдячує улюбленій онучці Клео Маквікера - засновника фабрики Kutol, яка виготовляла спеціальну клейку субстанцію, якою чистили шпалери від вугільного пилу. Саме з цим в'язким матеріалом дуже любила грати онука Клео – дівчинка із задоволенням ліпила з нього різноманітні фігурки. Вона попросила дідуся трохи підкоригувати «іграшку», додавши до її складу мигдалеву олію та кольорові барвники. На виході вийшов той самий пластилін, який сьогодні використовують, мабуть, у всіх дитячих закладах світу. 
Щоправда, патенти на винахід отримали зовсім інші люди, а як звали онучку Клео Маквікера ніхто навіть не знає. 


Фруктовий лід (морозиво)



У 1905 році 11-річний американський хлопчик Френк Епперсон випадково залишив на ґанку будинку склянку з содовою водою і дерев'яною паличкою, якою він розмішував напій. Вночі температура на вулиці опустилася нижче нуля, і вранці Френка чекав сюрприз. Підставивши склянку під струмінь гарячої води, Епперсон отримав шматочок кольорового льоду на паличці, який виявився настільки смачним, що Френк відразу похвалився випадковим винаходом перед друзями. Запатентований і представлений широкій публіці продукт був через 18 років.


Електрична гірлянда на ялинку


Альбертові Садакке було 15 років, коли він вирішив, що зимі не вистачає фарб. Він ніяк не міг зрозуміти, чому ялинку в будинку прикрашають справжніми свічками, а не електричними лампами, як для освітлення на вулиці. Вирішуючи цю проблему, він замкнув ланцюжок лампочок у єдину сітку, створивши щось, що у сучасному понятті й стало електричною гірляндою. Сталася ця подія у 1917 році. Саме з цього моменту на ялинках почали з'являтися доступні гірлянди, які замінили небезпечні свічки. Батьки Альберта вклали всі гроші у його винахід, на якому через кілька років заробили цілий статок. А люди розфарбували зиму на всі кольори веселки.



Діти винайшли ще багато чого цікавого. Тож давайте можливість дітям творити, досліджувати та винаходити. І пам'ятайте - яка б не була розумна і талановита дитина, вона все ж потребує дорослу опіку й увагу, турботу, любов, захист і постійну підтримку.

Коментарі