Справа Василя Стуса


 8 січня в нашій бібліотеці була підготовлена і представлена  користувачам презентація  книги «Справа Василя Стуса» (до 84 річниці від дня народження поета).

 

Це документи, зібрані Вахтангом Кіпіані в архівах КДБ УРСР, що стосуються другого арешту (14 травня 1980 р.), слідства, суду, ув'язнення Василя Стуса. І його трагічної загибелі у тюрмі в с.Кучино Чусовського району Пермської обл.(в ніч з 3 на 4 вересня 1985).
Широкий матеріал для роздумів, який тільки недавно (05 липня 2011 року) одержав гриф «розсекречено». Шість томів кримінальної справи № 5 — книги життя і смерті Василя Стуса.
До цих документальних матеріалів додано 12 записів «З таборового зошита. Останній відомий текст Василя Стуса», який чудом вдалося пронести із зони Кучино .
 А ще в книзі розміщені 4 статті: «Серце, самогубство чи вбивство? Як загинув Василь Стус» (Василь Овсієнко); «Свідок уходу. Останні дні Василя Стуса», «Стус і Нобель. Демістифікація міфу», «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» (Всі три — Вахтанга Кіпіані).
Про цю книжку має знати вся Україна. Не тільки задля того, аби усвідомити події недавнього минулого, але насамперед задля того — аби минуле не повторилося. А повторитися може. Судячи з тих зусиль, які вкладає Москва у «гібридну війну» проти України — повторення пережитого цілком можливе.



Коментарі

Дописати коментар