В серцях людських не вмерли Крути


29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році.  Що відомо про цю подію з історії Української Народної республіки?

З українського боку в бою під Крутами брали участь приблизно 600 бійців: 250-400 старшин та курсантів Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького; 114-130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо); 60 вояків Куреня смерті; 80 бійців чернігівського вільного козацтва; кавалерійський загін. Їм протистояли більше чотирьох тисяч більшовиків.

Бій 29 січня 1918 року тривав 10 годин і завершився великими втратами з обох сторін. 27 юнаків потрапили в полон і були катовані і розстріляні більшовиками. Бій під Крутами був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії й мости. Українським бійцям вдалося на кілька днів зупинити просування більшовицьких військ до Києва, що дало змогу укласти Брест-Литовський мир, що de-facto означав міжнародне визнання української незалежності. На похороні в Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти».

Про трагічну сторінку нашої історії та безпрецедентний героїзм української молоді  йшла мова на засіданні гуртка «Книжкова палітра». Як і сучасні захисники нашої землі, як «кіборги» Донецького аеропорту – герої Крут завдяки власній мужності та самопожертві зуміли протистояти значно більшій кількості ворогів та стали одним із величних символів боротьби українського народу за незалежність. Вчинок юнаків хвилює серця українців, незламні духом, вони дали безпрецедентний урок мужності та патріотизму.







Вічна слава Героям, що віддали своє життя за Україну!          

Вічна память Героям Крут!






 

Коментарі