Перша Констуція в Європі.

5 квітня виповнюється 312 років від дня ухвалення першої української Конституції, яка має назву  «Конституція Пилипа Орлика».

З нагоди святкування 30-ї річниці незалежності України до Києві зі Швеції було  привезено оригінал «Конституції Пилипа Орлика», – унікальний історичний документ, який було складено у 18-му сторіччі.


Що представляє собою "Конституція Пилипа Орлика" і в чому її особливість

Мало хто знає, але знаменита Конституція Пилипа Орлика 1710 року має дуже довгу назву «Пакти та Конституції законів і вольностей Війська Запорозького між ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорозького та між генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, прийняті публічною ухвалою обох сторін і підтверджні на вільних виборах встановленою присягою названим ясновельможним гетьманом, року Божого 1710, квітня 5, при Бендерах». Як тільки її не називають історики – хартія, договір, акт, угода, Бендерівська, або Козацька конституція… Однак  по суті вона лишається першою Конституцією не тільки українських теренів,  а й Європи.

Підписаний у Бендерах документ фактично був договором між гетьманом, старшиною, запорожцями і шведським королем мав регламентувати гетьманське правління після відновлення незалежності України. "Конституція Пилипа Орлика" складається з преамбули, 16 статей та присяги гетьмана. У документі обґрунтовуються права України на незалежність від Москви, регламентуються відносини в державі. Також у документі розподіляється влада на судову, виконавчу та законодавчу, що свідчить про високий рівень юридичної культури України 18 століття, пояснює науковий співробітник Інституту історії України Національної  академії наук Олександр Алфьоров. Як зауважив його колега історик Кот, у цей час "в українському середовищі, нехай це і була політична еміграція, народжується уявлення про співвідношення влад, демократичні засади, коли гетьман підзвітний раді старшин". "На той час це було абсолютно щось нове не лише з точки зору історії України, а й європейської та світової", - каже Кот. У будь-якому разі, додає Альфьоров, це перший документ, який передбачає розподіл трьох гілок влади. "Цю тріаду європейські юристи вичленили на кілька десятків років пізніше», –  констатував він.

В 2021 році українці вперше змогли  побачити латиномовний оригінал "Конституції Пилипа Орлика", написаної 312 років тому. Цей історичний документ для тимчасової експозиції в Києві передали зі Швеції.



 



 

Коментарі