Як зберегти здоров'я під час війни

Здавалося б, в ситуації війни, коли навколо поранені долі, смерть, розруха... про здоров'я і говорити якось не зовсім зручно і не актуально. Однак такий феномен як здоров'я - наявність або його відсутність - саме під час війни має велике значення, а часто і визначальне. Що може допомогти не втратити здоров'я в постійному очікуванні небезпеки в умовах війни? Ось декілька простих порад:

Пийте воду та подбайте, щоб вона була безпечною

В умовах війни може виникати дефіцит питної води. Якщо є така можливість, зробіть запаси. У разі відсутності чистої питної води – використовуйте воду з колонок, криниць, підземних джерел, дощову воду або проточну з крана. Невідомо, чи ця вода достатньо чиста та придатна для споживання й приготування їжі. Тому важливо її очистити самостійно в домашніх умовах.
Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом. Для цього потрібно набрати половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання. Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття. Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні.  
Кип’ятіння - це найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Варто кип'ятити воду протягом мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні.
Обов’язково беріть із собою питну воду у сховища та в дорогу. Якщо довго перебуваєте без доступу до питної води, намагайтеся мінімізувати втрату рідини з сльозами та потом.

Не забувайте їсти

У стресових ситуаціях харчування часто перетворюється на хаотичне чи безконтрольне. Але намагайтеся тримати золоту середину та планувати раціон. Якщо не наповнення, то ритмічність: повноцінний ситний сніданок (якщо вдається - не з солодким смаком та з білковими продуктами, з жирами), обід в середині дня та невелика вечеря.

Не налягайте на солодке, напівфабрикати тощо. Їжте те, що даватиме вам силу: каші, продукти, які містять білок, вітаміни.
Якщо є психологічний голод – їжте повільну їжу, наприклад, моркву.


Мийте руки

Під час війни шкідливі бактерії та віруси нікуди не зникають. Якщо немає можливості добре вимити руки з милом або, хоча б, продезінфікувати їх антисептиком, намагайтеся не торкатися брудними руками їжі та роту.

Не забувайте про профілактику хвороб

В умовах військового стану медицині може бути не до хронічних загострень. Тому, те, що ви робили у якості профілактики хвороб, продовжуйте робити далі. Намагайтеся не пропускати прийом ліків, якщо їх призначив лікар.

Дотримуйтеся режиму дня та сну

Сон є складовою здорового життя. Його дефіцит здатен відчутно вплинути на організм та призвести до різноманітних ускладнень. Звісно, в умовах війни важко організувати здоровий сон, проте щоразу, коли у вас є можливість поспати, скористайтеся нею. В період активності не забувайте рухатися та за можливості виконувати хоча б мінімальні фізичні навантаження.

Подбайте про свій психічно-емоційний стан.

  Банальне «всі хвороби від нервів» в наш час набуває дедалі серйозніших масштабів. Війна - це гострий стрес, який впливає негативно на психіку та може впливати на фізичне здоров’я.
Ми розуміємо, що зберігати спокій в умовах війни дуже важко. Але згадайте слова відомого психолога Карнегі:
 «Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних!»
Робіть звичні справи: готуйте, прибирайте, мийте, приберіться в саду чи на присадибній ділянці… Вийдіть на недовгу прогулянку або займіться йогою. Приділіть час хобі. 
Будь-яка активна дія – це прекрасний спосіб відволіктися від тривожних думок.

Пам’ятайте, найкращий спосіб зберігати спокій – щодня займатись улюбленою роботою, обирати безпечний інформаційний простір, проводити час із близькими та друзями, а також вірити в свою країну й армію.




Коментарі