Найбільш затребувані професії сьогодення України

Світова пандемія та війна в Україні внесли свої корективи не тільки в наше повсякденне життя, а й вплинули на ринок праці. Тисячі українців втратили роботу, багатьом довелось перекваліфіковуватися. Після закінчення війни ситуація на ринку праці зміниться ще більше. Частина популярних професій втратить актуальність, а робітничі професії, як ніколи, будуть в тренді. 

Які сфери діяльності у повоєнний період стануть популярними?


Фахівці будівельної галузі

Для того, щоб відбудувати зруйновану інфраструктуру України,  житлові будинки, дороги, комунікації найбільше потрібні будуть різноманітні спеціалісти в будівельній сфері - будівельники, проєктувальники, архітектори. Вже зараз гостро потрібні такі робітничі спеціальності в будівництві як зварювальники, столяри, маляри, слюсарі, електрики, облицювальники. Надалі попит на цих спеціалістів зростатиме. 


Знадобляться також інженери та фахівці з реконструкції будинків. Інженери будуть потрібні не лише у сфері будівництва та машинобудування. Після війни розвиватиметься оборонно-промисловий комплекс, тому інженери потрібні будуть для цієї галузі в першу чергу.


Військовослужбовці

Неабияку актуальність отримує професія військовослужбовець. Сумніватися в її затребуваності в майбутньому не доводиться. Адже без професійних військових не може бути потужної армії. Тому потреба в професійних військових, особливо офіцерському складі, перш за все, буде зростати. 




Фахівці енергетичної галузі

В Україні використовують майже всі види енергетики, у тому числі й атомну.

Для забезпечення енергетичної безпеки та незалежності України потрібні будуть спеціалісти у цій сфері, а саме фахівці з альтернативної енергетики, розвитку енергетичної інфраструктури тощо.



Фахівці IT-галузі

Ще пандемія показала, наскільки потрібні людству продукти, створювані it-компаніями. Всілякі онлайн-сервіси, сервіси доставки та онлайн-розваги стали невід'ємною частиною нашого життя. 

Світ прагне до цифровізації. ІТ-сфера в Україні продовжить розвиватися і вимагатиме все більше програмістів у сфері безпеки та практично у всіх інших галузях економіки країни.



Співробітники сфери логістики

Після війни попит на професії, пов'язані з логістикою також зростатиме. Потрібні будуть водії (особливо далекобійники), логісти, оператори перевезень тощо.




Менеджер з продажу

Залишиться популярною на ринку праці професія  менеджера з продажу зі знанням будівельної сфери, логістики, енергетики.  І це цілком логічно, адже при відновленні міст необхідні не лише робочі руки, а й ті матеріали, якими можна це відновити: цегла, бетон, дерево, сантехніка, пластикові вікна.



Медичні працівники

Сама потрібна професія в усі часи. Професія лікаря вважається однією з найкорисніших професій у світі. Без неї не обійтися ні на війні, ні у мирному житті. 

Лікарі, а також молодший медичний персонал та працівники лабораторій сьогодні залишаються одними з найбільш затребуваних фахівців.



Психолог та психотерапевт

Війна проходить не лише по лінії фронту. Велика кількість українців, що втратили свій дім, своїх рідних, потребуватимуть психологічної допомоги.

Попит на професії пов'язані як з психічним, так і фізичним відновленням людей зростатиме. Робота психологів, військових психологів, психотерапевтів буде дуже важливою для мирних громадян та військових. 


Від наявності та кваліфікації кадрів буде залежати подальший розвиток і відновлення нашої країни. Тож щоб стати фахівцем у своїй справі, варто обирати майбутню спеціальність душею і з розумом, а також мати хист до обраної професії. 


Коментарі