Фольклорний кошик

Вчора ми святкували свято Трійці. Що це за свято? Як його святкують в Україні? Ці запитання ми ставили відвідувачам нашої бібліотеки, з якими провели літературну вікторину по даній темі. Більш розгорнуті відповіді на запитання ми пропонували знайти в книгах з народознавства та фольклору.
Трійця – одне з найважливіших церковних свят для християн, яке належить до числа 12 найголовніших свят року. Щороку Трійця припадає на різні дати. Відзначають свято на 50-тий день після Великодня. У 2023 році Великдень припав на 16 квітня. Відповідно, у 2023 році Трійцю святкували 4 червня. Свято Трійці також називають Днем пришестя Святого Духа, або П’ятидесятницею. Згідно з історією Ісус Христос прогнозував, що на Землю зійде Святий Дух. Це свято на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос. Ця подія продемонструвала вірянам існування трьох осіб єдиного по суті Бога – Отця, Сина і Святого Духа.

Давніша назва дня Святої Трійці – Зелені свята. Здавна люди приносять до церкви на посвяту зелень та гілки дерев. Потім ними прикрашають оселі. А ще  в Україні на Трійцю заведено прикрашати оселі живими квітами. Популярними є любисток, чебрець, м’ята, сон-трава. А підлогу застилають лепехою, чебрецем, канупером (пижма) та полином. Традиція має язичницькі корені. Вважається, що прикрашання будинків зеленими, пряними травами та ароматними квітами захищає від зла і дарує здоров’я та удачу. 











   






 

Коментарі