Корінні народи світу


У 1994 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день корінних народів світу, що вшановується 9 серпня щороку.
Це рішення було викликане прагненням привернути увагу до проблеми захисту прав тих спільнот, чия мова, культура та традиційний спосіб життя перебувають під загрозою зникнення. 
За оцінками ООН, корінні народи складають близько 370 мільйонів осіб, що проживають в більш ніж 70 країнах.



Ініціаторами руху корінних народів були американські індіанці, які в 20-і роки ХХ століття відрядили делегацію до Ліги Націй, аби привернути увагу до своїх проблем. Майже півсторіччя знадобилося на те, щоб питання постало на порядку денному світової спільноти. 
Україна також є батьківщиною корінних народів, зокрема кримських татар, караїмів та кримчаків. Їхньою історичною батьківщиною є Крим.



Кримські татари вперше згадуються в українських та польських хроніках, козацьких літописах 17–18-го століть. Їхня спільнота виникла у Криму протягом 13–17-го століть. Кримські татари мали свою державу – Кримське ханство, – що існувала до 1783 року. Головною  архітектурною пам’яткою того часу, що збереглася, є Ханський палац у столиці середньовічного Криму Бахчисараї.



Ханський палац

Прапор кримчаків
Першим осередком кримчаків у Криму вважається Кафа (нині — Феодосія). У пресі, а потім і в офіційних документах слово «кримчак» вперше з’явилось в XIX столітті. Тоді кримчацька спільнота активно розвивалася у кримських містах. 
Кримчаків часто сприймають як євреїв із Криму, тому що вони сповідують ортодоксальний юдаїзм. Однак кримчацькі молитовні ритуали відрізняються від традицій юдейських течій. Вони розвивалися окремо від сусідніх спільнот і водночас взаємодіяли з ними, переймаючи звичаї один в одного.



Прапор караїмів
Споріднені з кримськими татарами, караїми, вирізняються своєю релігією. Вона схожа до іудейської, але все ж інша. Єдина діюча кенаса належить невеликій, але активній громаді Харкова.
У караїмів своя мова, свята, національний танець і кухня. На відміну від кримських татар, караїми не були масово депортовані з Криму у 40-х роках 20 століття та, попри релігійну схожість з євреями, уникнули масового знищення під час Другої світової війни.






Книга «Ким ми є? Національні спільноти та корінні народи України» розповість читачам пізнавальні історії про життя, часом трагічні причини міграцій, побут та культуру, ремесла та мистецтво, цікаві ініціативи представників різних національних спільнот та корінних народів України. 





А коротке відео від BBC News Україна  розкаже про виклики, з якими стикаються корінні народи різних країн світу.

Коментарі