З українським корінням

Український народ є надзвичайно роботящим і талановитим. Ми можемо пишатися цілою плеядою видатних постатей, що їх виплекала і виховала наша нація. Але варто звернути увагу на всесвітньо відомі імена людей, які в силу певних обставин змушені були залишити рідну землю та опинилися далеко за межами батьківщини. Хтось з них хоч і не є по крові українцем, але народився на цій землі і шанував пам’ять про неї все своє життя, а хтось до України має відношення лише своїми пращурами, і ніколи в ній не був, однак всі вони так чи інакше визнавали своє відношення до нашої країни і ніколи не цурались цього. Немає сумнівів, що серед українців є дуже багато талановитих людей, які досягли успіху у різних сферах діяльності. Але не всі знають, що деякі відомі люди, чиї сім’ї емігрували за кордон, мають українське походження. Більшість з них не тільки не цураються його, але й навчають дітей поважати та цінувати своє коріння. Україна, яка насправді ніколи і не була на світовому узбіччі, подарувала людству не одне відоме ім'я. Майже всі європейські монархії в своєму генетичному коді мають український ген. Доньки та внучки славнозвісного князя Київського Ярослава Мудрого посідали трон поруч з європейськими монархами і були продовжувачками їхніх династій. Анна Ярославна – королева Франції, донька Ярослава Мудрого; Анастасія – королева Угорщини, донька Ярослава Мудрого; Єлизавета (Еллізів) – королева Норвегії та Данії, Донька Ярослава Мудрого; Агата – королева Англії, наймолодша донька Ярослава Мудрого; Маргарита – королева Шотландії. онука Ярослава Мудрого; Євпраксія (Адальгида) – імператриця Німеччини, онука Ярослава Мудрого. Українська цариця Османської імперії — Анастасія Гаврилівна Лісовська, дочка священика з містечка Рогатин в Галиччині, під ім'ям Роксолани назавжди увійшла в історію Туреччини.

Пропонуємо вашій увазі невеличкий список визначних людей з українським корінням: Ігор Іванович Сікорський – видатний авіаконструктор; Богдан Беймук — інженер; голова космічної програми «Сузір'я»; Петро Леонідович Капиця – фізик, лауреат Нобелівської премії; Юрій Кондратюк – вчений-винахідник, розробник ракетної техніки і теорії космічних польотів; Володимир Аронович Хавкін – бактеріолог, винахідник вакцини проти чуми і холери; Максиміліан Левчин — співзасновник та головний інженер PayPal, віце-президент Google; Стів Возняк — співзасновник фірми Apple; Хайді-Марія Стефанишин-Пайпер – відома американська астронавтка; Чак Паланік – відомий письменник та автор культового роману «Бійцівський клуб»; Федір Михайлович Достоєвський – класик світової літератури; Петро Ілліч Чайковський – один з найвидатніших композиторів світової музики, диригент і педагог; Ілля Юхимович Рєпін – всесвітньовідомий художник-живописець; Казимир Северинович Малевич – видатний художник-авангардист, один з засновників супрематизму та кубофутуризму; Сергій Михайлович Лифар (Серж Лифар) – один з найвидатніших танцівників світу, хореограф; Квітка Цісик –американська співачка лауреатка премії «Оскар» та «Золотий глобус» неодноразово була номінована на премію «Греммі».; Іван Максимович Піддубний – шестиразовий чемпіон світу з боротьби, легендарний атлет і артист цирку; Архипенко Олександр Порфирович – видатний художник і скульптор; Андрій Андрійович Варгола (Енді Воргол) – всесвітньовідомий американський художник, дизайнер, ілюстратор, продюсер, скульптор і кінорежисер; Біллі Еванс – всесвітньовідомий американський джазовий піаніст; Стівен Спілберг американський режисер, володар чотирьох премій «Оскар».«Список Шиндлера», серія «Індіана Джонс», «Врятувати рядового Райана», «Інопланетянин» - головні картини в його фільмографії; Віра Фарміга – американська акторка яка називає себе «стовідсотковою українкою»; Ольга Куриленко – акторка яку знають, як дівчину Бонда у фільмі «Квант милосердя»; Девід Духовній – актор,  у головній ролі серіалів «Цілком таємно» та Californication; Міла Йовович – акторка, зірка «П’ятого елементу»; Міла Куніс –голлівудська акторка Міла Куніс народилась у Чернівцях; Леонардо Ді Капріо – голлівудський актор, головна роль у культовому фільмі «Титаник»; Сильвестр Сталлоне – голлівудський актор, предки якого за материнською лінією жили в Одесі. Дивлячись деякі голлівудські стрічки, ми навіть не підозрюємо, що до їх створення причетні наші земляки.

Тож до Дня Незалежності ми презентували користувачам та відвідувачам нашої бібліотеки виставку «З українським корінням».


















 

Коментарі