Обереги, які мали бути в кожній українській хаті

“…за віруваннями древніх, оберіг — це матеріалізована метафора доброго ангела, модель сили, котра при нагоді заступиться за тебе, а у «перекладі» на наше наукове сучасне мислення — сконцентрує твої ж таки сили, допоможе провести аутогенну регуляцію…”

Одним з елементів безцінної  культурної  спадщини українського народу є обереги.
Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди.
Цікаво і змістовно пройшов в нашій бібліотеці  День інформації на тему «Обереги, які мали бути в кожній українській хаті». Користувачі бібліотеки мали змогу: 
- відвідати презентацію книжково-ілюстративної виставки  «Те, що робить нас українцями»;



- отримати інформацію про новинки літератури на дану тематику;


- розгадати кросворд з сюрпризом.



Вишитий рушник, вишита сорочка, писанка, лялька, віночок, калина, верба, лелека – без них важко уявити нашу Україну. Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина.
Термін «оберіг» походить від слова «берегиня», що рівнозначне грецькому «земля». У вітчизняній науковій літературі Берегиня пов’язується з образом давньослов’янської богині землі. Вона вважається матір’ю всього живого, первісним божеством-захисником людини, богинею родючості, природи та добра. З часом Берегиня стала охоронницею дому, її скульптурки знаходились у хатах, зображення-амулети носили на шиї. Сучасні медальйони, підвіски, ланцюжки, браслети з металу, дерева, бісеру, тканини – це відлуння давніх вірувань наших предків у магічну силу оберегів.
Ми – українці і живемо на землі наших предків, які любили, берегли, захищали свою землю. Ми їхні нащадки. І щоб не розірвався зв’язок з минулим, щоб впевнено йти в майбутнє, ми мусимо пам’ятати, хто ми, якого роду-племені. 

Символічне значення оберегів
Наші пращури вірили, що справжні обереги дарують силу, захищають від зла, допомагають у справах, лікують.
1. Образи берегли домівку від всього лихого, несли мир і спокій.
2. Хорошим оберегом для житла був дзвін. Він означає захисний купол небес. Бій дзвонів пов’язують з весіллям, перемогою або молитвою.
3. Колиска була родинним символом, виколихувала майбутнє роду, зберігала традиції.
4. Вишиванка  оберігала саму людину від поганих очей, заздрісних думок. Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання.
5. Писанка — це оберіг життя, символ Сонця, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми.
6. Рушник захищав дім та всю родину від «лихого ока». Рушник передавався із роду в рід. Цей оберіг пройшов крiзь вiки i нинi символiзує чистоту почуттiв, глибину безмежної любовi до своїх дiтей, до всiх, хто не черствiє душею.
7. Вінок — символ життя, долі, символ дівоцтва, оберіг. До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток. Кожна квітка у віночку щось символізувала. В Україні вважали, що вінок-оберіг захищає дівчину від недоброго ока, від нечистої сили.
8. Прибита догори рогами підкова притягне достаток, опущені донизу кінці заплутають злі сили.
9. Лялька-мотанка - один з найпоширеніших предметів- оберегів для всіх членів сім’ї. для різних життєвих ситуацій створювались відповідні ляльки.


Коментарі