Постать Івана Мазепи в історії України

    20 березня 385 років тому (1639 року) в селі Мазепинці на Київщині народився Іван Степанович Мазепа, військовий та політичний діяч, меценат, гетьман України.
    Ім’я гетьмана Івана Мазепи відомо практично кожному громадянину України вже хоча б тому, що його портрет надруковано на десятигривневій банкноті. Однак до сьогодні образ гетьмана в масовій свідомості, на жаль, мало чим нагадував реального Івана Мазепу, адже його ім’я майже 300 років перебуває в списку тих, кого Російська імперія нещадно таврувала. Оголосивши їх ворогами, вона віками вкорінювала в голови підвладних їй українців спотворені уявлення про постаті, які насправді гідні найвищої пошани. Не догодив гетьман, звісно, тим, що боронив самоврядність Української козацької держави - Гетьманщини - й волів визволити свою Батьківщину з-під московського ярма. 
    Яким же насправді був цей видатний українець, який здобув блискучу освіту, володів вісьмома іноземними мовами, кохався в літературі й мистецтві, був щедрим меценатом і покровителем Православної Церкви? Для того, щоб краще ознайомитись з постаттю І. Мазепи в історії України ми підготували літературно-історичний екскурс.

Коментарі