З берегів Зачарованої Десни»


 «Першим поетом у кіно» його назвали американці, Гомером XX століття —греки, японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера, американський актор і кінорежисер Чарлі Чаплін вважав, що слов’янство дало світові в кінематографії лише одного митця, і це — Олександр Довженко. Про Довженка сказано та написано багато, але він так і залишається загадкою для нащадків.

10 вересня 2024 року виповнилося 130 років від дня народження геніального режисера, талановитого письменника, художника і філософа, дипломата, одного з основоположників українського кінематографа — Олександра Петровича Довженка. Йому було лише рік, коли брати Люм’єри в Парижі вперше продемонстрували диво техніки - «рухливі фотографії» . Це було народження кінематографа у світі.  А в Україні саме він Олександр Петрович Довженко, підніме це мистецтво до найвищого рівня. У доробку Олександра Довженка 20 вславлених кінострічок. … Cтрічка «Земля» — у списку 12 кращих фільмів всесвітньої історії кіно. Його ювілеї під егідою ЮНЕСКО відзначають у всьому світі. . Крім зйомок, він ще й писав кіноповісті. Найвідоміша із них — «Україна в огні». Його перу належить до двох десятків оповідань, дві оригінальні п'єси, велика кількість публіцистичних статей, творчих виступів, лекцій... 


З метою вшанування пам’яті митця, вивчення та популяризації його творчої спадщини працівники бібліотеки  презентували присутнім книжково-ілюстративну  виставку « З берегів Зачарованої Десни» (до 130-річчя від д. н. О Довженка і до Дня українського кіно). На виставці представлені  матеріали із фонду бібліотеки, що висвітлюють літературну, художню та кінематографічну спадщину Олександра Довженка. Бібліотекар розповіла присутнім про цікаві і маловідомі факти з життя Олександра Петровича, що доповнювали уявлення присутніх про цю різносторонню, безмежно талановиту особистість.  Що залишив нам Олександр Довженко? Як писав український літературний критик І. Кошелівець « Довженко належить до обраних, життя яких у творчості триває і посмертно».



Коментарі